E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8083
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par noilgumu aizdevuma līgumam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2015
Linda

Ir noslēgts aizdevuma līgums starp juridisku personu un tās dalībnieku (fizisku personu), saskaņā ar kuru uzņēmums aizdod tās dalībniekam aizdevumu noteiktā apmērā. Vai šādam aizdevumam var piemērot noilgumu? Kāds ir termiņš, ja ir? Kādus dokumentus ir nepieciešams noformēt šajā gadījumā?

A
atbild:
07. oktobrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Kopējais prasījuma tiesību noilguma termiņš Latvijā saskaņā ar Civillikuma 1895.pantu ir 10 gadi, bet komercdarījumu noilguma termiņš saskaņā ar Komerclikuma 406.pantu ir trīs gadi.

Šajā gadījumā būtiski, kad ticis noslēgts aizdevuma līgums. 2010.gada 1.janvārī spēkā stājās Komerclikuma D daļas 406.pants. Komerclikuma pārejas noteikumu 16.punktā teikts: „Ja šā likuma D daļas spēkā stāšanās dienā Civillikumā vai citā likumā noteiktais noilguma termiņš nav notecējis, bet šā likuma D daļa nosaka īsāku noilguma termiņu, piemērojams šā likuma D daļā noteiktais noilguma termiņš, kurš skaitāms no 2010.gada 1.janvāra. Ja pēc šāda aprēķina noilguma termiņš iznāk garāks par līdzšinējo noilguma termiņu, noilguma termiņš izbeidzas tajā dienā, kad tas būtu notecējis saskaņā ar Civillikumu vai citu normatīvo aktu.”

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 1905.pantu atgādinājums parādniekam pārtrauc noilgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas