E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8076
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1
1
1

Jālūkojas Ministru kabineta noteikumos

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2015
sergejs

Mēs dzīvojam Rīgā, īrējam pašvaldības dzīvokli. Šo dzīvokli īrējam jau 3 gadus, aprīļa mēnesī mums pienāca brīdinājums, ka jāmaina ūdens skaitītājs, bet, tā kā mums nebija iedots nekāds dokuments par ūdens skaitītāju, kā arī nebija noslēgta vienošanās par skaitītāja maiņu, tas ir, ka namu pārvalde maina vai mēs izīrētāji uz sava rēķina, jo kad mēs ievācāmies dzīvoklī, ūdens skaitītāji bija jau uzstādīti, tas ir ka pašvaldība uzstādīja paši uz sava rēķina ūdens skaitītājus. Nesagaidot viņu atbildi, mēs augustā paši uz sava rēķina nomainījām ūdens skaitītājus, aiznesot dokumentus par ūdens skaitītājiem uz namu pārvaldi un pajautājot, vai vis ir izdarīts pareizi un vai nekādi sodi mums nebūs. Kur tika atbildēts, ka nekādi sodi nebūs, ka visu pareizi esam izdarījuši. Bet septembra kvītī ierakstīts par patērēto ūdeni 278 eiro, bijām šokā. Padomājām, ka namu pārvalde, rakstot rēķinu, kļūdījās. Griezāmies tur, lai izskaidrotu, no kurienes viņi rāvuši tādu summu. Tur tika paskaidrots: tā kā mēs savlaicīgi neesam nodevuši ūdens skaitītāju verifikāciju, tad mums pienākas sods pēc likuma. Jautājums: vai namu pārvalde nav pārkāpusi pati likumu un kā mums tagad tālāk rīkoties? Viņi neko negrib ne dzirdēt, spiež uz to, lai mēs maksājam. Es skaidroju, ka mums ģimenē aug 3 nepilngadīgi bērni, kuri iet vēl bērnudārzā un ka šī summa priekš mums ir pārāk liela. Lūdzu palīdziet.

A
atbild:
13. oktobrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā norāda Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, jautājumā nav ietverta tik precīza informācija, lai uz to varētu izsmeļoši atbildēt.

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši māju savā valdījumā un lēmuši citādi, tad spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr.1013 „Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Šā normatīvā akta 14. un 15.punktā ir teikts:

Ūdens patēriņu uzskaita, izmantojot skaitītājus, kas atbilst šādām prasībām: tiem ir veikta atbilstības novērtēšana saskaņā ar normatīvajiem aktiem par metroloģiskajām prasībām ūdens patēriņa skaitītājiem un mērīšanas līdzekļiem un to metroloģiskās kontroles kārtību; tie ir verificēti atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstu un to verificēšanas periodiskumu un mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu./../

  • Pārvaldnieks vai cita persona, kura ir uzstādījusi vai nomainījusi ūdens patēriņa skaitītāju, noplombē skaitītāja pievienošanas vietu. Ja ūdens patēriņa skaitītāju uzstādījusi vai nomainījusi cita persona, skaitītāja pievienošanas vietu noplombē pārvaldnieka klātbūtnē.
  • Skaitītāja periodisko verificēšanu nodrošina: dzīvokļa īpašnieks, ja skaitītājs uzstādīts par attiecīgā dzīvokļa īpašnieka līdzekļiem; pārvaldnieks, ja skaitītājs uzstādīts par dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas līdzekļiem.

Savukārt MK noteikumu 19.punktā ir noteikts:

  • ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

Šo noteikumu 19.punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

  • kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;
  • kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;
  • kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;
  • kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.

No jautājuma nav īsti saprotams – vai MK noteikumos minētie trīs mēneši bija pagājuši vai nē. Ja rēķina no aprīļa līdz augustam, tad bija, un apsaimniekotājs it kā rīkojies likumīgi. No visa iepriekš minētā jāizprot, kam taisnība – Jums vai namu pārvaldei. Ja iznāk, ka trīs mēneši nebija pagājuši, tas jāpierāda apsaimniekotājam un jācīnās par pieprasītās summas pārrēķinu. Tad varat vērsties pēc padoma Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijā.

V.Peipiņš arī norāda, ka šādos iespējamo domstarpību gadījumos ieteicams uzreiz sazināties ar apsaimniekotāju (tiklīdz saņēmāt brīdinājumu par ūdens patēriņa skaitītāja maiņu), nevis sagaidīt brīdi, kad iestājas nelabvēlīgas sekas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas