E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8064
Lasīšanai: 4 minūtes

Prasot sociālo palīdzību, nepieciešama arī informācija par uzturlīdzekļiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2015
indra

Vai ir iespēja saņemt trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu un kādu palīdzību, ja audzinu 4 gadus un 4 mēnešus vecus bērniņus? Vienīgie mūsu oficiālie ienākumi ir bērnu pabalsti 181 eiro apmērā. Dzīvoju ar civilvīru kopā, kaut kā vilkām visu laiku, bet nu viņš sāka noiet no ceļa, un negribu dzīvot ar viņu. Bet vienai ar diviem maziem bērniem būs grūti.

A
atbild:
29. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jebkuram cilvēkam, arī ģimenēm ar maziem ienākumiem, ir paredzēta sociālā palīdzība, un tā ir kārtojama savas pašvaldības sociālajā dienestā. Lai pretendētu uz sociālajiem pabalstiem, jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija. Ģimene atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Pašvaldība nosaka arī maznodrošinātā statusu un palīdzības apjomu, ja iedzīvotājiem ir lielāki ienākumi nekā vistrūcīgākajiem.

Jūsu situācijas izklāstā nav informācijas, vai un kā bērnu tēvs finansiāli piedalās bērnu uzturēšanā. Taču tas ir svarīgi. Jo Ministru kabineta noteikumos Nr.299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu paredzēts, ka ienākumu un materiālā stāvokļa novērtēšanai jāņem vērā arī uzturlīdzekļi.

Ja viens no vecākiem nepiedalās bērna uzturēšanā, viņa vietā uzturlīdzekļus maksā valsts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Līdz ar to, lai ģimene ar bērniem saņemtu sociālo palīdzību, ja viens no vecākiem nepiedalās bērnu audzināšanā, sociālajā dienestā ir jāiesniedz dokumenti par uzturlīdzekļu (alimentu) apmēru, ja tie nav piešķirti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, vai izziņa par uzturlīdzekļu pieprasīšanu.

Atbilstoši 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Minimālā alga šogad ir 360 eiro, nākamgad – 370 eiro.

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam var celt tiesā pēc prasītāja dzīvesvietas.

Ja tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpilde Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā atzīta par neiespējamu vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru, vecākam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, iesniedzot noteiktas formas uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu un lūdzot zvērinātam tiesu izpildītājām sniegt fonda administrācijai ziņas par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību vai daļēju piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas