E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8055
Lasīšanai: 3 minūtes

Palīdzību maznodrošinātajiem un kritērijus tās saņemšanai nosaka pašvaldības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2015
Antra

Viens no vecākiem deklarēts Rīgā, bet otrs ar 1,5 gadu vecu bērnu deklarēts Pierīgā, abi vecāki studenti (viens klātienē budžetā, bet otrs - neklātienē). Abi strādā, kopā saņemot nepilnus 600 eiro uz rokas. Vai iespējams, kur un kā ir iespēja nokārtot maznodrošinātā statusu?

A
atbild:
29. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vienkāršākais ceļš, kā uzzināt par iespējām iegūt maznodrošinātā statusu un atbilstoši tam sociālo palīdzību, ir doties uz sociālo dienestu tajā pašvaldībā, kurā reāli dzīvojat. Sociālā palīdzība nebalstās tikai uz iesniegtajiem dokumentiem (iztikas līdzekļu deklarācija u.c.), lai novērtētu materiālo stāvokli, tiek apsekota arī dzīvesvieta.

Sociālās palīdzības saņemšanas kritērijus katra pašvaldība detalizēti nosaka savos saistošajos noteikumos. Par maznodrošinātā statusu Rīgā varat uzzināt galvaspilsētas mājaslapā. Tāpat arī jebkurā citā pašvaldībā ir pieejama informācija par sociālo palīdzību.

Valsts kā obligātu palīdzības veidu nosaka GMI (garantētā minimālā līmeņa) pabalstu un dzīvokļa pabalstu  trūcīgajiem iedzīvotājiem. Atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam nosaka pašvaldības sociālais dienests atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam un Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumiem Nr.299. Sociālajā dienestā izvērtē ģimenes (personas) ienākumus par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem. Ja vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro, tad ģimenes materiālais stāvoklis atbilst trūcīgās ģimenes statusa saņemšanai.

Savukārt maznodrošinātā statusam ienākumu līmeni un attiecīgi sniedzamās palīdzības apmēru katra pašvaldība nosaka pēc saviem ieskatiem un iespējām, tāpēc tas ir atšķirīgs. Maznodrošinātā statusa piešķiršanai ienākumu līmenis ir ļoti atšķirīgs arī Pierīgas pašvaldībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas