E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8052
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Pēc laulības šķiršanas ir tiesības paturēt bijušā vīra uzvārdu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2015
Keita

Sveiki! Biju laulībā 5 gadus, 3 gadus nedzīvojam vairs kopā, tagad esmu iesniegusi šķiršanās prasību plus alimentus, šķiršanās prasībā biju pieminējusi, ka vēlos atstāt vīra uzvārdu, bet tas tīri bērna dēļ, jo bērns nevēlas, lai mums katram savs uzvārds, bet bijušais vīrs ir kategoriski pret, ka es paturu viņa uzvārdu. Jautājums – vai tiešām man uz viņa uzvārdu nav nekādu tiesību un obligāti būs jāmaina?

A
atbild:
28. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Civillikuma 82.pants noteic, ka laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis (pieņēmis otra laulātā uzvārdu), ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā.

Šajā pašā pantā minēts gadījums, kurā bijušais dzīvesbiedrs var liegt saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Likuma 82.pantā norādīts: ja tas neskar bērnu tiesības, tad otrs laulātais var vērsties tiesā un aizliegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā. Šis ir vienīgais gadījums, kurā vīrs, šķirot laulību, var liegt Jums pēc laulības šķiršanas paturēt laulības ceļā iegūto uzvārdu. Vīra personiska nepatika nav arguments.

Plašāks skaidrojums par uzvārdu pēc laulības šķiršanas pieejams rakstā „Laulības reģistrācija vai šķiršana: kas notiek ar uzvārdiem?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas