E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8041
Lasīšanai: 4 minūtes

Maternitātes un vecāku pabalsts, ja aprēķina periodā kādu laiku nav strādāts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2015
Inga

Labdien uzjautāšu konkrētu jautājumu. Kā rēķinās VP un MP, ja kopš 01/2014 - 02/2015 bija BKA un no 02/2015 - 08/2015 ir bezdarbnieka statuss, darba attiecības uzsāktas 09/2015, bet no 10/2015 sākas pirmsdzemdību atvaļinājums, otrs bērniņš dzims, kamēr pirmajam nebūs vēl 2 gadi (ar kādām summām aizstās bezdarba periodu?) Paldies.

A
atbild:
29. septembrī, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas (slimības pabalsta), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas, atvaļinājuma bez darba algas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, dienas.

Ja apdrošināšanas iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, tad par šo periodu vidējo iemaksu algu aprēķinās 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kāda tā bija gadu pirms attiecīgā gada.

Aprēķinot pabalstu 2015.gadā, vērā ņems 2013.gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 594,06 eiro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 415,84 eiro.

Tātad tajā laika periodā, kad saņēmāt bezdarbnieka pabalstu, aprēķinot vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai, piemēros 70% no minētās valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Atšķirībā no maternitātes pabalsta, gadījumos, kad iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, piemēro 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (piešķirot pabalstu 2015.gadā tie būs 237,62 eiro, bet, aprēķinot pabalstu 2016.gadā, vērā ņems 2014.gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 622,50 eiro. Tas nozīmē, ka 40% no tās ir 249,00 eiro).

Kārtību, kādā apmērā piešķir vecāku pabalstu, ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, nosaka 28.07.1998. MK noteikumu Nr.270 " Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība" 16.3 punkts.

Ja kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā kopšanu.

Respektīvi, ja par iepriekšējā bērna kopšanu Jums bija piešķirts vecāku pabalsts un nākamais bērns piedzims, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 2 gadu vecumu, tiks piemērota augstāk minētā tiesību norma un vecāku pabalsts par jaundzimušo tiks piešķirts lielākajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas