E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8021
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu var piedzīt, ja ir tiesas spriedums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2015
Aigars

Vēlējos uzzināt, vai man ir iespēja piedzīt vai kādā citā veidā iegūt uzturlīdzekļu parādu, ko mans bioloģiskais tēvs nemaksāja vairākus gadus, lai arī kā pulējāmies iegūt vismaz kādu mēneša summu. Tagad man jau 19 gadi, un dzirdēju, ka varu iegūt šo parāda summu (kura ir vairāki tūkstoši euro), tas man ļoti palīdzētu, vai tas ir iespējams?

A
atbild:
29. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, vai Jūsu māte (vai aizbildnis) iepriekš uzsākusi savu aizskarto tiesību aizsardzības realizāciju tiesā un viņas rīcībā ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam vai vismaz vienošanās par uzturlīdzekļiem, kas noslēgta kā notariāls akts, uz kā pamata viņa (jo līdz Jūsu pilngadībai uzturlīdzekļi tiek piedzīti viņas labā) varētu uzsākt parāda piedziņu. Pretējā gadījumā uzturlīdzekļu piedziņa ar atpakaļejošu datumu nav iespējama. 

Ja turpināt izglītoties, Jums ir tiesības sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no tēva no prasības tiesā iesniegšanas dienas līdz brīdim, kamēr pats spēsit sevi apgādāt, bet ne ilgāk par 24 gadu vecumu. Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas