E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8017
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika
1
1

Ja cērtami koki lauksaimniecības zemē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2015
Olga

Labdien! Mantojumā saņēmu lauksaimniecības zemi, no kuras daļa ir aizaugusi ar kokiem (bērzi) un krūmiem. Lai sakoptu zemi, krūmi un koki ir jāizzāģē. Sakiet, lūdzu, vai man jāsaņem kāda atļauja uz lauksaimniecības zemes esošo koku izzāģēšanai? Paldies!

A
atbild:
25. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Meža likuma 3.pants noteica, ka zemē, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā lauksaimniecībā izmantojamā zeme, kokus cērt saskaņā ar normatīvajiem aktiem par koku ciršanu ārpus meža.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr.309 „Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” 3.punktu zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem. Izņēmums ir šo noteikumu 4. un 9.punktā minētie gadījumi.

MK noteikumu Nr.309 4.punkts noteic, ka zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam nepieciešama vietējās pašvaldības atļauja koku ciršanai ārpus meža, ja kokus cērt:

  • pilsētas un ciema teritorijā;
  • īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, izņemot aizsargājamo ainavu apvidus, ja tie nav iedalīti funkcionālajās zonās, kā arī Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu un īpaši aizsargājamo dabas teritoriju neitrālo zonu;
  • teritorijā, kurā atrodas kultūras pieminekļi, un tās aizsargjoslā;
  • parkā;
  • kapsētā;
  • alejā (arī tad, ja tā atrodas ceļu zemes nodalījuma joslā);
  • gar valsts un pašvaldību ceļiem;
  • virszemes ūdensobjektu aizsargjoslā, izņemot mākslīga ūdensobjekta aizsargjoslu, ja kokus cērt ne tālāk kā 50 metru joslā gar virszemes ūdensobjektu vai visā palienes platumā gar ūdensobjektu ar izteiktu periodiski applūstošu palieni;
  • Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā;
  • vietējās pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentos noteiktajā ainaviski vērtīgajā teritorijā;
  • kad tie 1,3 metru augstumā no sakņu kakla sasnieguši apkārtmēru atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam.

Noteikumu 5.punktā uzskaitīti gadījumi, kādos 4.punktā minētajās teritorijās bez vietējās pašvaldības atļaujas drīkst cirst kokus ārpus meža.

Savukārt 9.punkts noteic, ka aizsargājama koka nociršanai, koku ciršanai aizsargājamos dendroloģiskos stādījumos un aizsargājamo aleju teritorijās, kā arī īpaši aizsargājamās augu sugas koka nociršanai nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja, kas izsniegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un sugu un biotopu aizsardzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas