E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7987
Lasīšanai: 4 minūtes

Par paternitātes noteikšanu, ja bērna māte nepiekrīt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2015
Andrejs V

Kāda ir iespēja apstrīdēt un pierādīt, ka esmu savam bērnam tēvs? Laulībā nebijām, nekādu oficiālo informāciju māte nedod. Situācija ir sekojoša, mana draudzene aizgāja projām, kad bija stāvoklī ceturtā mēnesī. Es, cik iespējams mierīgi, gaidīju, kamēr viss nokārtosies un domāju, ka viss būs labi, pērku maziņai mantas, drēbītes, ratus un visu pārējo, uzturu kontaktu ar meitas māti un izklaidēju viņu kā varēju, gājām kopā pie daktera. Tātad visu darīju, lai sagaidītu bērniņu. Bērniņš piedzima, savācu viņus no dzemdību nama un aizvedu viņus uz mājām (pie viņas). Pēc dažām nedēļām noskaidroju, ka bērns jau ir piereģistrēts bez manis un ierakstīja kā tēvu viņas bijušo vīru, jo viņa neko neteica tad, kad reģistrēja. Pēc likuma pagāja mazāk nekā 308 dienas pēc viņas oficiālās šķiršanās ar iepriekšējo vīru, mēģināju iesniegt tiesā, bet tie atbild, ka esot pamaz dokumentu. Māte nekādus dokumentus nedod, esmu gatavs taisīt analīzes, maksāt uzturlīdzekļus un vispār gribu piedalīties meitas audzināšanā. Kā es varu atgūt savas tiesības?

A
atbild:
28. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 149.pantā noteiktajam personai, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu (izņemot gadījumu, kad bērns ieņemts noziedzīga nodarījuma rezultātā), ir tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā no bērna piedzimšanas šādos gadījumos:

1) bērna māte ir mirusi dzemdībās;

2) bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas.

Protams, šāda rakstura prasība par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu ir jāpamato un jāpierāda, ka bērna māte tolaik  ar savu vīru nedzīvoja un līdz ar to bērns nevar būt cēlies no viņa. Ieteicams konsultēties ar juristu, kas, iepazīstoties ar konkrēto situāciju, varētu sniegt padomu, kāda veida pierādījumi ir derīgi un palīdzēs sagatavot nepieciešamos dokumentus.

Svarīga varētu būt bērna mātes bijušā vīra nostāja, kas no situācijas apraksta nav skaidra. Uz viņu kā bērna juridisko tēvu gulstas bērna uzturēšanas pienākums. Kad bērna mātei radīsies nepieciešamība piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam, tos šādā gadījumā iespējams piedzīt tikai un vienīgi no dzimšanas apliecībā ierakstītās personas.

Ja bērna mātes bijušais vīrs paternitātes pieņēmumu tiesā apstrīdēs un prasība tiks apmierināta, Jūs varēsiet sniegt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu, pamatojoties uz Civillikuma 157. un 158.pantu un Civilprocesa likuma 249.panta otro daļu.  Izskatot šādu prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Kā pierādījums var kalpot gan personiska sarakste sociālos tīklos, īsziņas, fotogrāfijas, pirkuma čeki, kas apliecina, ka esat iegādājies bērnam nepieciešamās lietas, liecinieku liecības (piemēram, jautājumā esat minējis, ka grūtniecības laikā kopīgi apmeklējāt ārstu).

Savukārt atbilstoši Civilprocesa likuma 249.1 pantam tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai, no kuras nebūs iespējams izvairīties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas