E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7974
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Prasītāja intereses tiesā var pārstāvēt pilnvarota persona

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2015
Gatis

Labdien, esmu nonācis situācijā, ka mana bijusī sieva iedevusi mani uz alimentiem (bērns nav mans), atrodos ārzemēs un vēlos pajautāt, kādas ir manas iespējas, vai es kaut ko varu izdarīt, atrodoties ārzemēs? Uzrakstīju viņai, ka taisīšu DNS, viņa nedos.

A
atbild:
07. oktobrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas apraksts ļauj secināt, ka esat reģistrēts kā bērna tēvs pēc paternitātes pieņēmuma. Civillikuma 146.pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar laulības šķiršanu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Līdz ar to uz Jums šobrīd gulstas bērna uzturēšanas pienākums. Lai atrisinātu šo jautājumu, jāsāk ar paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu tiesā. Turklāt ar prasības celšanu nedrīkst kavēties, jo likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā to iespējams darīt. Atbilstoši Civillikuma 149.pantā noteiktajam, paternitātes pieņēmumu varat apstrīdēt  divu gadu laikā no dienas, kad uzzinājāt, ka nevarat būt bērna bioloģiskais tēvs.

Ja Jums pašam nav iespējas aizstāvēt savas tiesības tiesā, Jūsu intereses var pārstāvēt cita persona, kurai uzticaties. Par pārstāvi civilprocesā var būt jebkura fiziskā persona, kas ir sasniegusi 18 gadu vecumu un kurai nav citu Civilprocesa likuma 84.pantā noteikto ierobežojumu, lai vestu attiecīgo lietu.

Šim nolūkam Jums ir jānoformē notariāli apliecināta speciālpilnvara, kurā norādīts, ka tā paredzēta paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanai. Šādā gadījumā nepieciešamos dokumentus tiesā iesniedz un paraksta pārstāvis, kurš rīkojas Jūsu vārdā atbilstoši pilnvarā dotajam pilnvarojumam.

Pilnvaru varat nokārtot, arī nebraucot uz Latviju, piemēram, Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības konsulārajā nodaļā, iepriekš piesakot vizīti.

Vairāk lasiet LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – dokumenti un izmaksas”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas