E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7967
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Uzliktais sods jāizcieš noteiktajā termiņā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2015
M\'arti\'n\'s

Vēlējos zināt, ja par pārkāpumu punktiem tika atņemtas tiesības uz 4 gadiem, vai ir iespēja ātrāk viņas atgūt? Pagājis jau ir pusotrs gads. Ja ir, kas ir jādara, jo internetā ir ļoti skopa informācija.

A
atbild:
16. septembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas Profesionālo autoskolu federācija
Ēriks Griģis, valdes priekšsēdētājs

Izskatās, ka Jums piemērotā soda sankcija sakrīt ar LAPK 149.5pantu: „Par nepakļaušanos tādas personas atkārtotai vai vairākkārtējai prasībai apturēt transportlīdzekli (par bēgšanu), kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus, –

uzliek naudas sodu mopēda vadītājam simt septiņdesmit euro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam (izņemot velosipēda vadītāju) piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt euro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.”

Ja vadīšanas tiesības šādi atņemtas uz četriem gadiem, tad sods tik ilgi arī jāizcieš. Par sodu punktu sistēmu sīkāk skaidro satiksmes drošības eksperts Ēriks Griģis:

„Pārkāpuma punkti jau dzēšas, bet reiz uzliktais sods par kādu pārkāpumu pēc iegūtajiem vai savāktajiem soda punktiem gan nedzēšas.

Pārkāpuma pašus punktus nevar ne pārsūdzēt, ne samazināt, jo tos automātiski reģistrē CSDD transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Uzskaites punktu reģistrēšanā neviena amatpersona atsevišķu lēmumu nepieņem. Uzskaites punktus reģistrē automātiski dienā, kad beidzies lēmuma par administratīvā soda piemērošanu pārsūdzēšanas termiņš.

Informāciju par administratīvā soda piemērošanu transportlīdzekļa vadītājam transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram tiešsaistes datu pārraides režīmā nodod no Sodu reģistra.

Tāpēc visa uzmanība un cīņa par soda punktiem un ar tiem saistītajiem ietekmēšanas līdzekļiem (to samazināšanu) ir jāveltī pašā sākumā!

Pirmkārt, ir jābrauc nepārkāpjot Ceļu satiksmes noteikumus!

Otrkārt, ja tomēr ir gadījies tos pārkāpt, tad uzlikto sodu var pārsūdzēt 10 darba dienu laikā rakstiski no tā paziņošanas dienas. Katrā lēmumā par sodu jābūt paskaidrojumam, kur un kādā laikā to var pārsūdzēt.

Uzliktais sods automātiski ir saistīts ar soda punktiem un līdz ar to ar bargāko ietekmēšanas līdzekli — transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu. Ja sods tiek pārsūdzēts, tad uz sūdzības izskatīšanas laiku soda punkti netiek ieskaitīti.

Secinājums

Ja autovadītājs vēlas samazināt sev transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanas laiku, tad atbilstoši jārīkojas pirmajās 10 dienās pēc soda uzlikšanas!”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas