E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7957
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – dokumenti un izmaksas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2015
valdis

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – kādi dokumenti vajadzīgi un aptuvenās izmaksas?

A
atbild:
07. oktobrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 148.pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Prasību ceļ, iesniedzot tiesā rakstveida prasības pieteikumu. Civilprocesa likuma 128.pantā ir noteikts, kāda informācija obligāti ietverama prasības pieteikumā.

Jāņem vērā, ka tiesa var izlemt tikai to prasījumu, kas norādīts pieteikumā, un tikai uz tā pamata, kas norādīts prasības pieteikumā. Tāpat tiesa pēc savas iniciatīvas nekādus pierādījumus nevāc, bet izspriež lietu uz lietas dalībnieku iesniegto pierādījumu pamata, kas jāizklāsta un jāpievieno prasības pieteikumam. Piemēram, lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, noteikti jāsarūpē pierādījumi, kas apliecina to, ka bērns nevar būt cēlies no mātes laulātā un nav pagājis likumā noteiktais termiņš, kādā iespējams apstrīdēt paternitātes pieņēmumu (Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs (tāpat arī māte) var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad tapa zināms, ka bērns nav cēlies no viņa).

Par pieteikuma iesniegšanu tiesā maksājama valsts nodeva 71,14 eiro apmērā (Civilprocesa likuma 34.panta pirmās daļas 4.punkts). Taču jārēķinās, ka lietas izskatīšanas gaitā var rasties papildu izdevumi. Piemēram, ja atbildētājs prasībai nepiekrīt, iespējams, vienīgā iespēja pierādīt, ka mātes laulātais nevar būt bērna tēvs, ir DNS tests.

Tiesa pati nevar noteikt DNS ekspertīzi, jo atbilstoši Civilprocesa likuma 249.1panta pirmajai daļai tiesa nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja vai atbildētāja, lūguma.

Tātad, sniedzot prasību tiesā vai lietas izskatīšanas gaitā lietas dalībnieks var lūgt tiesu noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 40.panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu.

Piemēram, ja prasītājs ir bērna juridiskais tēvs un viņš pieprasīs ekspertīzi, viņam būs pienākums to iepriekš arī apmaksāt. Taču, ja DNS tests apstiprinās, ka prasītājs nav bērna bioloģiskais tēvs, izdevumus tiesa piedzīs no atbildētājas un tādā gadījumā iztērētos līdzekļus varēs atgūt.

Ņemot vērā augstāk minēto, lai sastādītu pieteikumu tiesai, ir nepieciešamas zināšanas ne tikai procesuālo tiesību, bet arī materiālo tiesību normās. Tāpēc vēlams, lai prasības pieteikumu palīdzētu sagatavot ģimenes tiesību jomā kompetents jurists. Labi sagatavots pieteikums var izšķirt, cik ātri un objektīvi tiks izskatīta lieta. Tātad jārēķinās arī ar izdevumiem jurista pakalpojuma apmaksai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas