E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7902
Lasīšanai: 3 minūtes

Izmaksātā atvaļinājuma nauda slimības gadījumā nav jāatmaksā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2015
Zane

Ja ir bijusi slimības lapa atvaļinājuma laikā, vai neizmantotā atvaļinājuma daļa jāizņem uzreiz, kā darba devējs to uzspiež, vai varu izvēlēties, kad es to vēlos, kad man ir vajadzība? Ja atvaļinājuma laikā ir slimības lapa un ir izmaksāta jau atvaļinājuma nauda, bet vēlos pastrādāt un neizmantotās atvaļinājuma dienas izmantot vēlāk, vai man šī izmaksātā atvaļinājuma nauda ir jāatmaksā atpakaļ? (tā man teica, ka tas esot pēc grāmatvedības likumiem). Un ja piešķir šo neizmantoto atvaļinājuma daļu, kad es to vēlos, vai man samaksās par šīm dienām - cik saprotu, tā nebūs tā summa, ko es būšu atmaksājusi, bet jau cita, kura būs aprēķināta pēc vidējās izpeļņas par pēdējiem 6 mēnešiem? Paldies.

A
atbild:
10. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 150.pants paredz, ka darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina. Tātad tā ir abu pušu – darba devēja un darbinieka – vienošanās, vai atvaļinājumu pagarināt vai par slimības dienu skaitu pārcelt uz citu laiku.

Tāda tiesību akta, kas noteiktu, ka darbiniekam izmaksātā atvaļinājuma nauda, ja atvaļinājuma laikā ir gadījies saslimt, darba devējam būtu jāatmaksā, nav. Šādos gadījumos grāmatvedis veic pārrēķinu, neiesaistot darbinieku naudas atmaksāšanā.

Slimības lapu A apmaksā darba devējs, maksājot par tām dienām, kurās darbiniekam būtu bijis jāstrādā. Slimības naudu aprēķina atbilstoši likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.pantam:  pirmo slimības dienu darba devējs var neapmaksāt, par otro un trešo dienu jāmaksā ne mazāk kā 75% no vidējās izpeļņas, sākot ar ceturto dienu līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% no vidējās izpeļņas.

Savukārt atvaļinājuma naudas aprēķināšanas pamatā ir darbinieka nopelnītā vidējā izpeļņa. Tādējādi var izveidoties situācija, ka darbiniekam, kuram sākotnēji ir aprēķināta un izmaksāta atvaļinājuma nauda, bet vēlāk, pamatojoties uz iesniegto slimības lapu, veikts pārrēķins, ir izveidojusies pārmaksa. Šo pārmaksu darba devējs ir tiesīgs ieturēt no nākamā mēneša darba samaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas