E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7900
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Zemes īpašnieks ir tiesīgs no īpašuma iegūt visus iespējamos labumus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2015
Alīna

Labdien! Es esmu garāžu kooperatīva biedrs, un man ir izsniegts ordenis uz garāžas boksa lietošanu. Šobrīd kooperatīva valde piedāvā izpirkt no īpašnieka zemi zem garāžas vai arī palikt par garāžas īrnieku, ar atrunu, ka tie, kam zem garāžas zeme nepieder, maksās lielāku īres maksu par garāžu nekā zemes saimnieki. Mani ļoti interesē šādi jautājumi - ja zem man kooperatīvas garāžas izpirks zemi, piemēram, blakus garāžas īrnieks, vai man nepastāv draudi, ka zemes īpašnieks bez jau kooperatīvā noteiktās īres maksas man sāks prasīt maksāt par zemi zem garāžas? Vai arī zemes saimniekam būs tā teikt pirmā roka uz manu garāžu, jo viņš esot saimnieks? Vēl man kooperatīva vadītājs teica, ka man, ja es tā vēlos, jāsastāda īres līgums, kuru viņš parakstīs - kur es varētu atrast īres līgumu paraugus, kas tajā ir atrakstīts un vai līgumā par īri ir arī jāpiemin zemes īpašnieks zem manas garāžas?

A
atbild:
16. septembrī, 2015

Persona, kuras nekustamā īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā, ar savu īpašumu likuma ietvaros var brīvi rīkoties, ja zemei nav aprobežojumi, kas ierakstīti zemesgrāmatā (Civillikuma 1036.pants). Tas nozīmē, ka Jums var nākties maksāt zemes nomas maksu par platību, kura ir zem nomātās garāžas boksa daļas, jo pieprasīt nomas maksu par savu nekustamo īpašumu (zemi) ir īpašnieka tiesības, neatkarīgi no tā, ka Jums ir īres līgums par garāžas boksu (Civillikuma 927.pants).

Zemes īpašniekam attiecīgi uz garāža boksa daļu būs pirmpirkuma tiesības, ja šo garāžu tās īpašnieks grasīsies pārdot. Ja zemes īpašnieks no pirmpirkuma tiesībām atteiksies, tad to īpašumā varēs iegūt cita persona.

Nomas līguma paraugu varat skatīt šeit (12.paraugs).

Līgumā Jūs varat ietvert nosacījumus, kurus Jūs kā attiecīgā garāžas boksa nomnieks vēlaties piemērot, lietojot garāžas boksu. Ja zeme piederēs citai personai, tad Jums būs jāslēdz zemes nomas līgums ar zemes īpašnieku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas