E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7890
Lasīšanai: 3 minūtes

No pienākuma uzturēt bērnu nevar atteikties

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2015
Arvid

Labdien! No pirmās laulības ir 2 bērni, skolnieki jau. Maksāju minimālo uzturlīdzekļu apmēru par katru bērnu, kas noteikts likumā. Šobrīd esmu otrā laulībā, kur ir viens kopīgs bērns. No pirmās laulības sieva apprecējās otru reizi. Vai varu prasīt maksāt mazāku uzturlīdzekļu summu? Kādos gadījumos var vispār pārtraukt maksāt uzturlīdzekļus? Vai ir jābūt tiesas spriedumam?

A
atbild:
16. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Vecāku pienākums uzturēt bērnu ir absolūts, beznosacījuma pienākums, un tas neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.  Līdz ar to nekādi apstākļi nevar būt par pamatu atteikumam dot uzturlīdzekļus savam bērnam, izņemot gadījumus, ja ar vecāka piekrišanu bērnu adoptē trešā persona un tādējādi vecāka aizgādība izbeidzas.

Lai gan Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic gan mātes, gan tēva pienākumu nodrošināt sava bērna attīstībai nepieciešamos dzīves apstākļus savu spēju un finansiālo iespēju robežās, lai nebūtu tā, ka kāds no vecākiem pasaka - naudas šobrīd nav un tāpēc uzturlīdzekļus nemaksās vai maksās mazākā apmērā, šī paša likuma panta piektā daļa paredz vecāka pienākumu neatkarīgi no viņa spējām un mantas stāvokļa nodrošināt katram savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko noteic Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.  

Līdz ar to apstāklis, ka bērna tēva apgādībā ir vēl viens bērns, varētu būt par pamatu prasībai tiesā uzturlīdzekļu summu samazināt tikai tādā gadījumā, ja tā līdz šim pārsniedza minimālo apmēru. Tā kā jautājumā norādāt, ka uzturlīdzekļi tiek maksāti minimālajā apmērā, to samazināt nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas