E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7889
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Lai zaudētu MUN statusu, jāpārtrauc saimnieciskā darbība

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2015
Sergejs

Sveiki! Esmu saimnieciskās darbības veicējs kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Paralēli strādāju arī pilna laika darbu, kas nav mikrouzņēmums. Jautājums - vai es šeit varu iesniegt algas nodokļu grāmatiņu un saņemt neapliekamo minimumu? Ja nevaru, tad kāpēc un kā vislabāk rīkoties, jo summa, ko saņemu no saimnieciskās darbības, ir neliela un man vienkārši tad neatmaksājas būt par tādu, bet statusu var pārtraukt tikai ar nākamā gada 1.janvāri.

A
atbild:
09. septembrī, 2015

Fiziskā persona var būt darbinieks mikrouzņēmumā un citā komercsabiedrībā, kas nav mikrouzņēmums. Tajā taksācijas gada periodā, kurā fiziskā persona ir bijusi mikrouzņēmuma darbinieks, ienākumam nepiemēro ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu. Tātad, ja strādājat vēl kādā iestādē vai uzņēmumā, kas maksā nodokļus vispārējā kārtībā, algas nodoklis ir jāmaksā no pirmā eiro.

Atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iespējams ar nākamā gada 1.janvāri, iesniedzot ieniegumu Valsts ieņēmumu dienestā līdz pirmstaksācijas gada 15.decembrim. 

Kopš 2014.gada 1.jūnija algas nodokļa grāmatiņas ir elektroniska dokumenta formā. Grāmatiņa tiek iesniegta VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS). Ja esat mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, grāmatiņu nevarat iesniegt nevienam darba devējam (ienākuma gūšanas vietā) līdz brīdim, kamēr zaudēsiet šo statusu.

Jums ir iespēja pārtraukt saimniecisko darbību, ja vēlaties atbrīvoties no MUN statusa ātrāk nekā pēc gadu mijas.

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti izklāsta:

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1.panta 2. un 3.punktu mikrouzņēmuma  īpašnieks ir fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja un kura atbilst mikrouzņēmuma kritērijiem, savukārt mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks. Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 12.panta septītā daļa un 13.panta trešā daļa nosaka, ka mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību piemērot neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumus tajā periodā, kurā tas ir mikrouzņēmuma darbinieks.

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 28.panta 7.punktu nodokļa maksātāja pienākums ir ziņot Valsts ieņēmumu dienestam par saimnieciskās darbības pārtraukšanu. Iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu brīvā formā var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā, nosūtot pa pastu uz adresi Talejas ielā 1, Rīgā, vai elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Personai, kas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, triju darba dienu laikā Valsts ieņēmumu dienestā  jāiesniedz ziņas par darba ņēmējiem (1.pielikums Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumi Nr.827), norādot datumu, ar kuru zaudēts mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss un norādot ziņu kodu 25 - Darba ņēmēja vai mikrouzņēmuma darbinieka statusa zaudēšana.

Ņemot vērā minēto, fiziskā persona – mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs – iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam iesniegumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu, zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar dienu, kad persona izslēgta no saimnieciskās darbības veicēju reģistra, nevis ar nākamā gada 1.janvāri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas