E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7886
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Bērnudārzs var noteikt pedikulozes pārbaudi pie ģimenes ārsta

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2015
LĪGA PREISE

Pēc vasaras brīvlaika, atgriežoties bērnam pirmsskolas iestādē, mēs (PI darbinieki) nepieņemam bērnus bez ārsta izziņas, kas apliecina, ka bērns pēdējo 21 dienu laikā nav bijis kontaktā ar infekcijas slimniekiem, kā arī prasām, lai ģimenes ārsts izdara ierakstu par pedikulozi, jo mums PI nav medmāsas, kas to varētu izdarīt. Daži ģimenes ārsti ceļ iebildumus. Vai mēs rīkojamies nepareizi? Ja tā, tad, kā būtu pareizi, lai mēs ievērotu prasības, kas attiecas uz saslimšanu ar infekcijas slimībām, tai skaitā ar pedikulozi.

A
atbild:
08. septembrī, 2015
Veselības inspekcija
Elīna Ķimene, Uzraudzības plānošanas un attīstības departamenta Sabiedrības veselības nodaļas sabiedrības veselības analītiķe

Grozīto Ministru kabineta noteikumu Nr.890 „Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 14.punkts nosaka, ka ģimenes ārsta izziņa nepieciešama, ja bērns nav apmeklējis pakalpojuma sniegšanas vietu infekcijas slimību pazīmju dēļ vai arī ja bērns ir slimojis ar infekcijas slimību.

Pakalpojuma sniedzējiem līdz 2016.gada 1.janvārim jāizstrādā iekšējās kārtības noteikumi, kuros nosaka, kā pakalpojuma sniedzējs un bērna vecāki rīkojas bērna infekcijas slimību gadījumos (15.punkts), un laikus iepazīstina ar tiem bērna vecākus (šajos noteikumos varēs iekļaut bērnudārza rīcības politiku pedikulozes gadījumā), lai nerastos situācijas, kad slimi bērni tiek vesti uz pakalpojuma sniegšanas vietu un līdz ar to pārējie bērni tiek pakļauti infekcijas slimību riskam.

Lai sniegtu atbalstu pakalpojuma sniedzējiem iekšējās kārtības noteikumu izstrādei, kā arī sniegtu visaptverošu informāciju par rīcību bērnu infekcijas slimību gadījumos, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pakalpojuma sniedzējiem ir izstrādājis ieteikumus „Infekcijas slimību profilakse. Ieteikumi bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmskolas izglītības programmu”, kas pieejami SPKC mājaslapas sadaļā „Infekcijas slimības” > „Ieteikumi skolām un bērnudārziem”.  Nepieciešamības gadījumā pakalpojuma sniedzēji varēs saņemt arī SPKC speciālistu konsultācijas. 

Līdz šo iekšējās kārtības noteikumu izstrādei pakalpojuma sniedzējs, laikus informējot par to bērna vecākus, neuzņem pakalpojuma sniegšanas vietā bērnus ar šādām infekcijas slimību pazīmēm – caureju, vemšanu, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzelti, paaugstinātu (virs 37,5 °C) ķermeņa temperatūru, infekciozas izcelsmes izsitumiem (izsitumi kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un izmaiņām bērna uzvedībā – miegainība, atteikšanās ēst, dzert, raudulība, paātrināta elpošana) –, izņemot gadījumus, ja tiek pieskatīts viens bērns vai vienas ģimenes bērni (MK noteikumu 62.punkts).

Noteikumi Nr.890 šobrīd nenosaka obligātu ārsta zīmes iesniegšanu par izglītojamā (bērna) veselību, atsākot bērnudārza gaitas pēc vasaras, tomēr bērnudārzam pastāv iespēja noteikt savos iekšējās kārtības noteikumos rīcības politiku gadījumos, kad bērns atgriežas bērnudārzā pēc ilgstošas prombūtnes, kas nav bijusi slimības dēļ.

Turklāt MK noteikumu Nr.277 „Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe un pirmās palīdzības pieejamība izglītības iestādēs” 9.punkts nosaka, ka izglītības iestādes vadītājs organizē ne retāk kā reizi mācību gadā (ieteicams pirmā semestra pirmajā mēnesī) kašķa un pedikulozes pārbaudi izglītojamiem, kā arī šo slimību profilakses pasākumus. Tā kā medmāsas nodrošināšana bērnudārzā ir katras pašvaldības un to pārziņā esošo bērnudārzu vadītāju kompetencē, pedikulozes pārbaudes iestādes vadītājs var organizēt arī citur, piemēram, pie ģimenes ārsta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas