E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7879
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par darba līgumu un darba ņēmēja nodokļiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2015
Kārlis Mūriņš

Man pieder viena īpašnieka SIA ar nelielu darba apjomu.  Vai varu slēgt pats ar sevi darba līgumu, iekļaujot nepilna darba laika izmantošanu un sev izmaksāt d/a? Kādi nodokļi vēl man būs jāmaksā?

A
atbild:
21. septembrī, 2015

Nodokļu normatīvajos aktos nav iekļauts aizliegums SIA īpašniekiem slēgt darba līgumu un iekļaut tajā nosacījumu par nepilnu darba laiku. Darba ņēmējs, kurš saņem darba algu pie darba devēja, kurš nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, nodokļus maksā no bruto algas, tas ir, no aprēķinātās darba algas tiek atskaitītas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (2015.gadā darba ņēmēja obligāto iemaksu likme ir 10,50%) un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (2015.gadā nodokļa likme ir 23%). Darbavietā, kurā ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, iedzīvotāju ienākuma nodoklim tiek piemērots neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādībā esošām personām, ja tādi ir norādīti algas nodokļa grāmatiņā.

Savukārt atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu”  kapitālsabiedrību valdes locekļiem ir noteikts pienākums maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un algas nodokli no kapitālsabiedrības valdes locekļa domājamā ienākuma, kas atbilst minimālās mēneša darba algas – 360 eiro – apmēram, ja kārtējā taksācijas gada mēnesī kapitālsabiedrībā:

1) nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz 360 eiro apmērā;

2) attiecīgā mēneša apgrozījums ir lielāks par 1800 eiro.

Uzskata, ka tajā mēnesī, kad izpildīti abi minētie kritēriji, kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām apliekamu ienākumu minimālās mēneša darba algas – 360 eiro – apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas