E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7875
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atvaļinājuma nauda summētā darba laika uzskaites darbiniekam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2015
Kaspars

Labdien! Man ir neskaidrs jautājums par summētā darba laika aprēķinu. Konkrēts piemērs. Šogad atvaļinājumu ņēmu divās daļās. Katra daļa bija pa divām nedēļām. Apskatot atvaļinājuma naudas izmaksu, konstatēju, ka tās atšķiras par 130,- EUR. Darba devēja skaidrojums. Pirmajā atvaļinājuma reizē man pēc slīdoša grafika būtu sanākušas 4 diennakts maiņas, otrajā atvaļinājuma reizē slīdošajā grafikā man būtu iekritušas tikai 3 diennakts maiņas, jo atvaļinājumā aizgāju pirmajā reizē ceturtajā dienā pēc maiņas, bet otrajā reizē otrajā dienā pēc maiņas. Jautājums atbilstoši Darba likuma 73.pantam, vai atvaļinājumu maksā par iespējamām maiņām vai atvaļinājuma periodu?

A
atbild:
09. septembrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 75.panta astotajā daļā ir teikts: „Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā”.

Summētā darba laika ietvaros darba laiks tiek plānots atbilstoši darba devēja izstrādātiem grafikiem. Tāpēc summētā darba laika ietvaros aprēķinātā dienas vai stundas vidējā izpeļņa katrā periodā var atšķirties.

Savā jautājumā Jūs norādāt, ka salīdzinājumā ar pirmo atvaļinājuma periodu otrajā atvaļinājuma periodā stundu skaits, kad būtu bijis jāstrādā, Jums bija mazāks, līdz ar to arī aprēķinātā atvaļinājuma nauda ir mazāka.

Lai sniegtu precīzu skaidrojumu par aprēķinātās atvaļinājuma naudas atbilstību, būtu jāvērtē atvaļinājuma naudas summas aprēķins. Šāds aprēķins ir ietverts tā saucamajā „darba algas lapiņā”. Atbilstoši Darba likuma 71.pantam: „Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas