E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7871
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

Administratīvā pārkāpuma izdarīšanas rīku izņem saskaņā ar tiesisko regulējumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2015
Laura

Fiziska persona nodarbojas ar nelegālu cigarešu tirdzniecību, tirgo tās no mašīnas. LAPK 169.3pants nosaka, ka var konfiscēt transportlīdzekli, ar kuru, piemēram, pārvadātas cigaretes. Tātad pirms lēmuma pieņemšanas par konfiskāciju iepriekšminētā mašīna ir jāizņem! Lūdzu, atbildiet, kādos gadījumos šo mašīnu var izņemt kā pārkāpuma rīku? Un kā to juridiski pareizi noformēt (kādām veidlapām jābūt aizpildītām)? Paldies!

A
atbild:
03. septembrī, 2015
Valsts policija
Mārīte Ziemele, Dienestu koordinācijas biroja priekšniece

Ja tiek izdarīts administratīvais pārkāpums un kā rīks figurē transportlīdzeklis, tad administratīvās lietvedības ietvaros, pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 257.pantu „Mantu un dokumentu izņemšana un uzglabāšana”, mantas un dokumentus, kuri ir pārkāpuma priekšmets vai izdarīšanas rīks un kuri atrasti aizturēšanas, personas mantu vai vietas apskates laikā, kā arī pārkāpuma konstatācijas brīdī, izņem šā likuma 254., 256. un 256.1pantā norādīto institūciju amatpersonas, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vai viņa vietnieku, vai Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktora pilnvarotas amatpersonas, vai Valsts vides dienesta ģenerāldirektora pilnvarotas personas, vai Valsts augu aizsardzības dienesta pilnvarotas amatpersonas, vai Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors un viņa pilnvarotas personas vai Satiksmes ministrijas pilnvarotas amatpersonas, Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta priekšnieks vai viņa pilnvarotas amatpersonas vai ostu kapteiņi.

Izņemtās mantas un dokumentus līdz brīdim, kad stājas spēkā lēmums administratīvā pārkāpuma lietā [ja izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts šā kodeksa 149.4panta septītajā daļā, 149.5panta piektajā daļā vai 149.15pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu), līdz piemērotā naudas soda izpildei], institūcijas (amatpersonas), kurām ir tiesības izņemt mantas un dokumentus, nodod glabāšanā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Ja izņemtās mantas ātri bojājas un tās nevar nodot glabāšanā vai arī to ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij, institūcija (amatpersona), kurai ir tiesības izņemt attiecīgās mantas, tās nodod realizācijai vai iznīcināšanai.

Kārtību, kādā institūcija (amatpersona) pieņem lēmumu par mantu nodošanu realizācijai vai iznīcināšanai un kādā veicama šo mantu realizācija vai iznīcināšana, nosaka Ministru kabinets.

Pārkāpuma rīku vai priekšmetu izņem, veicot notikuma vietas apskati un sastādot apskates protokolu. Kad minētās darbības ir veiktas, tālāko rīcību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.1098 “Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentu”; šā normatīvā akta pielikumā ir apstiprinātas veidlapas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas