E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7864
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājums grūtniecei

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. augustā, 2015
Anna

Labdien! Saskaņā ar Darba likumu "sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā(..)". Ja dzemdību datums iekrīt gadu beigās, vai pastāv iespēja pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma izņemt atvaļinājumu par 2015.gadu, savukārt pēc dzemdību atvaļinājuma beigām (t.i., jau nākamā gada sākumā, aptuveni februārī) izņemt atvaļinājumu par 2016.gadu pirms bērnu kopšanas atvaļinājuma sākuma?

A
atbild:
04. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam atvaļinājums ik gadu 28 kalendāro dienu apmērā, neskaitot svētku dienas, ja tādas atvaļinājuma laikā iekrīt, pienākas par nostrādāto vienu darba gadu. Tas nozīmē, ka strādāšana jāsaprot  nevis ar laiku no šī gada 1.janvāra līdz nākamā gada 1.janvārim, bet no datuma, kad noslēgts darba līgums.

Piemēram, viens darba gads var būt no 2014.gada 3.septembra līdz 2015.gada 2.septembrim. Kāds ir Jūsu individuālais darba gads, varat uzzināt pie darba devēja vai paskatīties savā darba līgumā.

Sievietei ir tiesības pirms došanās dekrēta atvaļinājumā vai uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma  izņemt darba devēja apmaksātu pienākošos ikgadējo atvaļinājumu par savu konkrēto darba gadu pilnā apmērā.

Taču sieviete nevar izņemt avansā atvaļinājumu par nākamo darba gadu, ja tobrīd viņa atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā, ko apmaksā valsts, un nestrādās. Proti, darba devējs apmaksā atvaļinājumu tikai tad, ja darbinieks strādā.

Esot bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējam nav Jums jāpiešķir viņa apmaksāts ikgadējais atvaļinājums. Būt vienlaikus kaut vienu mēnesi  divos atvaļinājumos nevar.

Nezinot Jūsu individuālā darba gada periodu, kā arī iepriekš izmantoto atvaļinājumu periodus, nav iespējams atbildēt, kādā apmērā Jums pienākas ikgadējais atvaļinājums, ko varat saņemt pirms došanās dekrētā. Tas jājautā darbavietas personālvadības speciālistam vai grāmatvedim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas