E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7852
Lasīšanai: 3 minūtes

Dokuments nav derīgs, ja ir bojāts vai neatbilst noteiktajam paraugam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. augustā, 2015
iGORS

Manai kartei ir nodilusi sudraba emblēma uz otrās puses. Ventspils Reiss kontroliere grasās atņemt karti, man būs jāiet skaidroties uz Ventspils Reiss administrāciju. Jautājums, vai ir tiesības atsavināt dokumentu kontrolierei? Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personas dokumenti un jebkuri dokumenti tiek izsniegti konkrētam cilvēkam un ir derīgi tikai tad, ja nav bojāti, ja tajos ir labi salasāmi visi paredzētie uzraksti, nav bojāti dokumentos iestrādātie pretviltošanas elementi. Tajā skaitā ir hologramma („sudraba emblēma”).

Jūs neesat norādījis, par kādu karti ir runa, bet, ja tā ir braukšanas karte, kas dod tiesības uz atvieglojumiem sabiedriskajā transportā, prasības ir noteikusi arī iestāde, kas šo dokumentu izsniegusi. Ar tām būtu jāiepazīstas. Ja cilvēks grib izmantot savas tiesības, tad jāievēro arī pienākumi, kas paredzēti kartes lietotājam.

Kontrolierim, tāpat kā jebkura darba darītājam, ir savi pienākumi un atbildība, un atļaut braukt bez maksas vai par pazeminātu maksu var tikai personām, kam ir uz to tiesības.

Ja dokuments ir nederīgs, jo ir bojāts, cilvēkam pašam ir jāgādā, lai tā vietā saņemtu jaunu un derīgu tajā iestādē, kas dokumentu ir izsniegusi.

Ministru kabineta noteikumu Nr.599 „Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 22.punkts nosaka: ja pasažieris braukšanai sabiedriskajā transportlīdzeklī izmanto biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu, pasažiera pienākums ir uzrādīt pārbaudei biļeti kopā ar normatīvajos aktos par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, noteiktu dokumentu, kas apliecina pasažiera tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumu.

Pasažierim sabiedriskajā transportlīdzeklī jāpilda sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja, konduktora, vilciena pavadoņa vai pārvadātāja norīkoto par pārvadājumu kontroli atbildīgo darbinieku (kontrolieru), kā arī kompetentas valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonu prasības, kas noteiktas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu.

Kontrolieri saskaņā ar šiem noteikumiem pārbauda biļetes, bagāžas biļetes, kā arī dokumentus, kas apliecina pasažiera tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus.

Kontroles pasākumu laikā pasažierim ir pienākums uzrādīt (iedot rokās) kontrolierim vai kompetentas valsts vai pašvaldības institūcijas pārstāvim biļeti, bagāžas biļeti vai dokumentu, kas apliecina pasažiera tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, lai minētās personas varētu pārliecināties par minēto dokumentu derīgumu un izdarīt nepieciešamās atzīmes biļetē un bagāžas biļetē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas