E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7846
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Jauna laulība no alimentu maksāšanas neatbrīvo

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2015
Vadims

Labdien! Dzīvoju Latvijā. Manu bērnu bijušā sieva jau piecus gadus atpakaļ aizveda uz Angliju bez manas piekrišanas. Anglijā bērns mācās skolā. Es katru mēnesi maksāju alimentus, bet bērnu redzu vienu reizi gadā vai reizi divos gados pāris dienas, kad viņu atveda pie vecmammas (pēc sievas līnijas) uz divām nedēļām vasaras brīvdienās. Man tagad ir jauna ģimene, kur ir vēl viens bērns. Vai es varu bijušai sievai alimentus nemaksāt vai maksāt mazāku summu, nekā noteikts Latvijas Republikas likumā? Ko man darīt? Alimentus maksāju, bet bērnu neredzu.

A
atbild:
31. augustā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civillikuma 179.pants skaidri nosaka, ka abu vecāku pienākums ir saskaņā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt ikvienu savu bērnu. Tas nozīmē, ka jaunas laulības noslēgšana un citu bērnu esamība Jūs no pienākuma rūpēties par bērnu, kas šobrīd nedzīvo kopā ar Jums, nekādi neatbrīvo.

Mazākā apmērā, kā noteikts tiesiskajā regulējumā, alimentus maksāt nedrīkst. Ja mēģināsiet alimentus valstī noteiktajā minimālajā apmērā nemaksāt, visticamāk, bērna māte vērsīsies tiesā un tos piedzīs.

Par saskarsmes tiesībām ar bērnu

Ja laulība tiek šķirta, vecākiem ir jāvienojas par turpmāko bērna aizgādību – pie kā turpmāk dzīvos bērns. Tāpat ir jāvienojas, kādas būs otram vecākam tiesības tikties ar bērnu. Šīs vienošanās ir jāievēro. Bez otra vecāka piekrišanas bērnu uz citu valsti vest nedrīkst. Ja uzskatāt, ka bijusī sieva bez Jūsu piekrišanas bērnu ir izvedusi no valsts, tad  šī, iespējams, varētu būt bērna prettiesiska aizvešana uz ārzemēm, pārkāpjot Jūsu aizgādības vai saskarsmes tiesības ar bērnu.

Jums pastāv vairākas  tālākās rīcības iespējas (var izmantot jebkuru no tām, neizmantojot pārējās):

1. Sazināties un labprātīgi vienoties ar bijušo sievu par saskarsmes tiesību ar bērnu īstenošanas kārtību, piemēram, vienošanos noformējot pie notāra.

2. Ja tas nav iespējams, lūgt Latvijas attiecīgo  pilsētas vai rajona tiesu pieņemt lēmumu par pieprasījuma iesniegšanu ārvalstij par bērna atgriešanos Latvijā.

3. Vērsties Tieslietu ministrijā, lai noformētu pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

4. Vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, centrālajā iestādē (centrālo iestāžu saraksts pieejams šeit) ar pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

5. Vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, tiesā, lūdzot to pieņemt lēmumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

Šie jautājumi ir ļoti sarežģīti, tāpēc gadījumā, ja komunikācija ar bijušo sievu neveidojas un ir nepieciešams iesaistīt valsts institūcijas, ieteicams sazināties ar Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas speciālistiem (kontaktinformācija pieejama ministrijas mājaslapas sadaļā „Darbinieku kontaktinformācija”), kuri varētu ieteikt atbilstošāko risinājumu. 

Vairāk informācijas par iespēju vērsties Tieslietu ministrijā ar lūgumu palīdzēt nodrošināt saskarsmes tiesības ar savu bērnu ir ministrijas mājaslapas sadaļā „Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas