E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7842
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darbnespējas lapas apmaksu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2015
Gints

Sveiki. Esmu darba attiecības ar darba devēju kopš šī gada maija un pirms nedēļas lauzu kāju, tā ka esmu uz slimības lapas. No kāda perioda man aprēķinās slimības lapas summu, kuru man maksās, ja man darba attiecības ir nepilnus 4 mēnešus?

A
atbild:
31. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu: par otro un trešo slimības dienu – ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas; no ceturtās līdz desmitai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas.

Darba devējs vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar Darba likuma 75.pantu. Ja darbinieks pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma ir strādājis mazāk par sešiem mēnešiem, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par periodu, kurā darbinieks ir strādājis.

No 11.slimības dienas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir slimības pabalstu – 80% apmērā no vidējās iemaksu algas. To nosaka likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kad iestājusies pārejoša darba nespēja. Ja šo 12 mēnešu periodā neesat bijis darba attiecībās un iemaksas nav veiktas tāpēc, ka neesat bijis sociāli apdrošināts, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par šo periodu noteiks 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. To nosaka VSAA, pamatojoties uz pabalsta pieprasītāja datiem. Lēmumā par pabalsta izmaksu tiek norādīts, kādā veidā tas aprēķināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas