E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7830
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbiniekam ir tiesības lūgt izskaidrot darba samaksas aprēķinu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2015
Laura

Labdien! Strādāju valsts pārvaldē, un man ir summētais darba laiks ar stundas tarifa likmi. Jūlijā strādāju 20 virsstundas, par kurām tika veikta piemaksa 100% apmērā. Jūlijā tika piešķirta piemaksa par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti 10% apmērā. Vai mēnešalgā (pie summētā darba laika) ietilpst arī apmaksa/piemaksa 100% par virsstundām? Kas ietilpst mēnešalgā pie summētā darba laika ar stundas tarifa likmi? Paldies.

A
atbild:
03. septembrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu jautājums ir ļoti neskaidri  formulēts, tādēļ sniedzam vispārēju atbildi.

Darba samaksas jēdziens ir noteikts Valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3.panta pirmajā daļā, kura paredz:

„Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzību šā likuma izpratnē veido darba samaksa, sociālās garantijas un atvaļinājumi. Darba samaksa šā likuma izpratnē ir mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas. Sociālās garantijas šā likuma izpratnē ir pabalsti, kompensācijas, apdrošināšana un šajā likumā noteikto izdevumu segšana”.

Tādējādi katra no iepriekš minētajām darba samaksas sastāvdaļām ir patstāvīga, savukārt to izmaksas nosacījumus iestādē  regulē gan iekšējie, gan ārējie normatīvie akti.

Atbilstoši Darba likuma 71.pantam, izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

 Ja Jums nav skaidrs, kā veidojas Jūsu darba samaksa un kas Jums pienākas, tad Jums ir tiesības vērsties pie iestādes vai sava tiešā vadītāja un lūgt izskaidrot Jūsu darba samaksas aprēķinu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas