E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7803
Lasīšanai: 3 minūtes

Nepildot darba līguma nosacījumus, jārēķinās ar sekām

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2015
Marija

Labdien! Vēršos pie Jums ar šādu jautājumu. Gadu un četrus mēnešus nostrādāju tiesu sistēmas iestādē kā tiesu sekretāre. Izturēju pārbaudes laiku, ar darba devēju bija noslēgts darba līgums uz nenoteiktu laiku. Strādāju uz pilnu slodzi, t.i., no 8.30 līdz 17.00. Sliktas veselības dēļ diezgan bieži nācās ņemt pie ģimenes ārsta darbnespējas lapu, bieži bija arī neattaisnoti darba kavējumi. Priekšniece, protams, redzēja visu to, vienu reizi mēģināju ar viņu parunāt, bet viņa teica, ka darbinieks var kaut vai pusgadu slimot. Pāris reizes bija arī visai nepatīkami aizrādījumi no kolēģiem (par darba izpildi un tīri sadzīviskas). Neilgi pirms atlaišanas priekšniece un kolēģi teica, ka man vajag pieteikties uz augstāku amatu (piem., tiesneša palīgs). Aptuveni pēc nedēļas es bez attaisnojuma neierados darbā, un tad, kad atnācu, bija jāraksta paskaidrojums. Pēc tam priekšniece teica, ka es esmu izvēles priekšā - vai nu aizeju pēc pušu vienošanās, vai nu tiks iesākta disciplinārlieta. Jo darbu es kavēju jau kuro reizi. Es parakstīju iesniegumu par aiziešanu pēc pušu vienošanās, un pēc 5 dienām darba tiesiskās attiecības ar mani izbeidza. Vai darba devēja rīcība šajā situācijā ir loģiska un tiesiska? Protams, ka darba kavējumi ir būtisks pārkāpums, bet kāpēc tad mani neatlaida ātrāk, netika sākotnēji izteikts nekāds rājiens vai piezīme? Kāpēc, kad es gribēju izrunāt šo problēmu ar darba devēju, viņa mani pat negribēja uzklausīt?

A
atbild:
28. augustā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Slēdzot darba līgumu, darbinieks apņemas veikt noteiktu darbu, pakļauties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs - maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

Ja kāda no pusēm nepilda darba līguma nosacījumus, otra puse likumā noteiktās kompetences ietvaros var rīkoties, lai nodrošinātu savu interešu aizsardzību.

Piemēram, darba devējs savas kompetences ietvaros var saukt darbinieku pie disciplinārās atbildības saskaņā ar Darba likuma 90.pantu, kurš nosaka, ka par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu.

Pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas pirmo punktu, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību.

Taču, vai disciplinārsodu piemērot, izlemj darba devējs, tāpat kā jautājumu par darba līguma uzteikumu.

Darba likuma 114. pants neaizliedz pusēm vienoties par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, nosakot konkrētu darba tiesisko attiecību izbeigšanas dienu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas