E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7801
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka neizmantotās atpūtas dienas par asins nodošanu iepriekšējos gados

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2015
baiba

Man ir neizmantotas donoram pienākošās brīvdienas par 2011., 2012. un 2013.gadu. No 2015.gada 1.janvāra spēkā stājās grozījumi Darba likumā, ka šīs dienas jāizmanto gada laikā. Vai darba devējam tomēr ir jāapmaksā šīs neizmantotās dienas tagad? Un cik ilgā laikā es tās vēl varu izmantot?

A
atbild:
28. augustā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Izmaiņas Darba likumā, kuras stājās spēkā 2015.gada 1.janvārī, nosaka, ka tiesības uz atpūtas dienu, kura darbiniekam pienākas pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē, var izmantot ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas dienas.

Sakarā ar to, ka tiesību normas redakcija, kura šo tiesisko attiecību regulēja iepriekš, neierobežoja darbinieka un darba devēja tiesības vienoties par minēto tiesību uz apmaksātu atpūtas dienu izmantošanas termiņu, darba devējs var piešķirt darbiniekam apmaksātas atpūtas dienas arī par asins nodošanu iepriekšējos gados. Tomēr, sākot no šī gada 1.janvāra, ir jāievēro nosacījums, ka darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksājamo atpūtas dienu skaits.

Tādējādi Jums ir jāvienojas ar darba devēju par abpusēji izdevīgu risinājumu neizmantoto atpūtas dienu kompensēšanai un turpmāk jāapzinās, ka uzkrāt šīs atpūtas dienas nav Jūsu interesēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas