E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7795
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādsaistību piedziņas secību nosaka Civilprocesa likums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2015
Ilva Millere

Kā risināt situāciju, ja vienam parādniekam ir divas parāda piedziņas lietas ar dažādiem tiesu izpildītājiem? Šobrīd notiek parāda piedziņa - 30% (200 EUR) no darba algas par labu vienam tiesu izpildītājam. Savukārt otrs uzlicis liegumu parādnieka kustamajai mantai ar prasību to aprakstīt. Kādas šajā gadījumā ir parādnieka tiesības? Vai ir iespējams nomaksāt vienu parādu, tad secīgi otru?

A
atbild:
26. augustā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādu piespiedu piedziņas kārtība ir noteikta Civilprocesa likumā. 567.panta pirmā daļa paredz, ka piedzinējs (kreditors) iesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam tiesas nolēmumu un pieteikumā par parāda piespiedu piedziņu norāda piespiedu izpildes līdzekļus, uz ko piedziņa vēršama ( piemēram, darba samaksa, nekustamais īpašums, kustamā amata, noguldījumi kredītiestādēs). Pieteikumā norādīto zvērinātam tiesu izpildītājam ir obligāti jāievēro. Vairāku parādsaistību piedziņas gadījumā piedzinēju prasījumu apmierināšanas secību nosaka CPL 622.pants, paredzot:

  • ja no parādnieka piedzītās summas nepietiek, lai apmierinātu visus prasījumus pēc izpildu dokumentiem, šī summa sadalāma starp piedzinējiem šajā likumā noteiktajā secībā, ja atsevišķā likumā kādiem piedzinējiem nav noteiktas priekšrocības;
  • katras nākamās kārtas prasījumi tiek apmierināti pēc iepriekšējās kārtas prasījumu pilnīgas apmierināšanas;
  • ja piedzītās summas nepietiek, lai pilnīgi apmierinātu visus vienas kārtas prasījumus, šie prasījumi apmierināmi proporcionāli summai, kas pienākas katram piedzinējam.

Tādējādi parādniekam nav nekādu tiesību izvirzīt savus noteikumus vai izteikt piedāvājumus attiecībā uz parādsaistību kārtošanu.

Diemžēl no iesūtītās informācijas nav saprotams, kādus piespiedu izpildes līdzekļus kreditori ir prasījumā norādījuši. Tāpat nav zināms, kāda veida parādsaistības tās ir, jo atbilstoši Civilprocesa likumam prasījumi atbilst noteiktai kārtai ( CPL 623.-626.panti). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas