E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7792
Lasīšanai: 4 minūtes

Strīdi par uzturlīdzekļiem jārisina tiesā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2015
oskars

Sveiki! Esam vecāki, šķīrušies, bet meitai dārziņu 50 eiro mēnesī es maksāju, arī pārtiku, zāles, drēbes pērku utt. Meita ik nogales ir ar mani, bet meitas māte vēl grib 90 eiro mēnesī papildus tam visam. Vai man tiešām viņai ir jāmaksā vēl?

A
atbild:
19. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz jautājumu nav iespējams sniegt konkrētu atbildi, jo, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, ir jāvadās gan no abu vecāku mantiskā stāvokļa, gan bērnam nepieciešamo izdevumu apmēra. Turklāt no jautājumā sniegtās informācijas nav saprotams, vai bērnam šobrīd tiek nodrošināts valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs.

Atbilstoši Civillikuma 179.panta piektajai daļai katra vecāka pienākums, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir nodrošināt katram savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Procentuālā daļa no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, kas jānodrošina katram bērnam, noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" un ir šāda:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (2015.gadā tie ir 90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (2015.gadā tie ir 108 eiro mēnesī).

Ņemot vērā, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs paredzēts bērna ikdienas aprūpes nodrošināšanai, ko īsteno vecāks, pie kura bērns dzīvo, ir pamatota bērna mātes vēlme saņemt šo summu naudas izteiksmē (sīkāks izklāsts atrodams e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Minimālais uzturlīdzekļu apmērs pamatvajadzību nodrošināšanai”).  

Ja par jautājumiem, kā turpmāk īstenosiet sava kopīgā bērna aprūpi, kompromiss nav iespējams, strīds jāizšķir tiesā. Vēršam uzmanību, ka tiesa nevar noteikt izmaksājamo ikmēneša uzturlīdzekļu summu mazākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru. Līdz ar to, ja strīds tiks risināts tiesas ceļā, no Jums, neatkarīgi no dažādiem apstākļiem, tiks piedzīti uzturlīdzekļi vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā.

 Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms. Tāpēc, ja spriedumā noteikts uzturlīdzekļus pārskaitīt uz otra vecāka kontu, tas obligāti ir jādara, pretējā gadījumā veidojas uzturlīdzekļu parāds. 

Izšķirot strīdu, jebkurā gadījumā, jāņem vērā abu pušu finansiālās iespējas. Ja, nodrošinot bērna mātei minimālo uzturlīdzekļu apmēru naudas izteiksmē, Jūsu finansiālais stāvoklis vairs neļauj atlicināt papildu līdzekļus bērnam, prasītājai jārēķinās, ka, iespējams, vairs nevarēsiet nodrošināt  bērnudārza apmaksu un apģērbu iegādi līdzšinējā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas