E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7788
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

No minimālās algas parādu caur tiesu nevarēs piedzīt, taču parāds paliks

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2015
inese

Labdien! Man izveidojies parāds 472 eiro apmērā „Big Bank”. Lieta ir nodota „Creditreform Latvija”. Pašreiz sakarā ar mātes slimību nevaru veikt ikmēneša maksājumus, pēdējo maksājumu veicu jūnijā. Saņēmu brīdinājuma vēstuli veikt nekavējoties maksājumu 472 eiro. Sakiet, lūdzu, vai man no minimālās algas var atvilkt? Ir viens apgādājamais. Paldies.

A
atbild:
24. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūs kā parādnieks acīmredzot esat saņēmusi vēstuli ar informāciju, ka nenokārtotās saistības „Big Bank” ir nodotas parādu atgūšanas uzņēmumam. Parādu piedziņas mērķis ir panākt, lai parādnieks brīvprātīgi nokārto savas saistības iespējami īsākā termiņā. Ja Jūs nevarat nokārtot saistības pilnā apmērā, jāsazinās ar parādu atgūšanas uzņēmumu „Creditreform” un jāuzzina par parāda kārtošanas iespējām, piemēram, vienošanos par pakāpenisku parāda atmaksu ilgākā termiņā.

Saziņas iespējas parādniekiem privātpersonām: tālruņi 67501390; 20387327 (Tele2); 26515199 (LMT); e-pasts: debt@creditreform.lv; uzņēmuma mājaslapa: http://www.creditreform.lv/.

Ja Jūs jau tagad cerat uz situāciju, ka, iespējams, nevajadzēs maksāt parādu, tāpēc ka Jums ir tikai minimālā alga, tad līdz tādai var nonākt. Jautājums – vai tā ir tik vēlama perspektīva.

Ja pēc „Creditreform” pieprasījuma nenomaksāsiet parādu, informācija par maksājuma kavējumu tiks reģistrēta „Creditreform Latvija” juridisko vai fizisko personu parādvēstures datu bāzē. Jebkurš parādvēstures datu bāzes lietotājs, t.sk. kredītiestādes, līzinga kompānijas, uzņēmumi, kas pārdod preces un sniedz pakalpojumus uz pēcapmaksu, varēs iepazīties ar informāciju par Jūsu savlaicīgi nenokārtotajām saistībām. Tas var liegt Jums iespēju saņemt kredītus, iegādāties preces uz līzinga un pēcapmaksas nosacījumiem, – klientiem paskaidrots uzņēmuma mājaslapā.

Savukārt, ja nevienosieties ar „Creditreform” par parāda samaksu, prasība par parādu var tikt iesniegta tiesā tā piespiedu piedziņai.

Tiesu izpildītājs, saņemot tiesas lēmumu, Jūs informēs par parādu piedziņas uzsākšanu. Ja esat darba attiecībās, tiesu izpildītājs rīkojumu par parādu piedziņu nosūtīs darba devējam, kura pienākums ir veikt ieturējumus no darba algas.

Civilprocesa likums nosaka, ka parādniekam pēc nodokļu nomaksas ir jāsaglabā noteikts naudas līdzekļu apmērs mēnesī (minimālā alga – 360 eiro) un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, ja tas ir reģistrēts kā apgādājamais, – 64,03 eiro.

Praktiski tas nozīmē, ka parādniekam, kas saņem tikai minimālo algu, parādu piedziņa no darba samaksas apstājas, ja vien parādnieks pats nepiekrīt parādsaistības turpināt dzēst. Tas attiecas arī uz Jūsu situāciju. Grāmatvedība no Jūsu minimālās algas neko neieturēs.

Banka savukārt saņems tiesu izpildītāja rīkojumu bloķēt Jūsu kontu. Tas praksē nozīmē, ka Jums turpmāk līdz parādsaistību dzēšanai nebūs tiesību izmantot bankomātu un internetbanku. Tā kā Civilprocesa likums Jums garantē tiesības uz minimālajiem iztikas līdzekļiem (360 eiro +64,03 eiro), piekļūt savai naudai Jūs varēsiet bankā, vienu reizi mēnesī klātienē izņemot šādu summu.

Taču, neraugoties uz to, ka saņemat minimālo algu, jāapzinās, ka tas no parādsaistību kārtošanas neatbrīvos un pastāv iespēja, ka kreditors var vērst prasījumu pret parādnieka kustamo mantu un nekustamo īpašumu, ja piedziņa no darba algas nebūs iespējama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas