E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7758
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Drošība

Pieteikumu administratīvajā tiesā var iesniegt, ja neapmierina policijas atbilde

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2015
Skaidrīte

Labdien! Mana māja atrodas netālu no viesu nama, kurā pastāvīgi pagalmā trokšņo, skaļi atskaņo mūziku - traucē gan dienas, gan nakts mieru. Regulāri spiesti saukt policiju, taču mūsu novada policija ir lielos draugos ar viesu namu, tāpēc jau 10 gadus no nulles punkta nekustamies. No policijas saņēmu tikai "atrakstīšanās" vēstules, neviena administratīvā lieta netika uzsākta. Biju spiesta lūgt palīdzību Iekšējās drošības birojam, lai izvērtē, vai policijas priekšnieks ir tiesīgs nezināt Latvijas likumus, neaizstāvēt tos. Taču atkal saņēmu "atrakstīšanos", ka viss ir kārtībā. Pagājušā gada rudenī Iekšējās drošības birojs beigu beigās tomēr piekrita, ka viesu nama miera traucēšana ir likuma pārkāpums, ka to darīšot zināmu arī policijas priekšniekam mūsu novadā, un lai turpmāk pēc palīdzības griežos pie iepriekšminētā policijas priekšnieka, ja viesu namā turpinās trokšņot. Šovasar atkal sākās miera traucēšana, bet policija sastāda tikai protokolu, kur ir tikai mans un mana vīra ziņojums par trokšņošanu. Vai ar šiem protokoliem ir pietiekami, lai sūdzētu viesu namu un policiju par bezdarbību Rīgas rajona administratīvajā tiesā? Vai vispār es šo jautājumu varu risināt administratīvajā tiesā Rīgā (māja man atrodas Vidzemes rajonā)? Ko vēl es šajā situācijā varu darīt? Vai protokoli ir pietiekams pierādījuma materiāls? 

A
atbild:
26. augustā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par iespējamo rīcību, ja kaimiņi rada troksni nakts stundās, sīki izklāstīts LV portāla rakstā „Kaimiņš trokšņo – ko darīt?”, kā arī rakstā „Troksnis traucē naktsmieru. Ko darīt?”.

Administratīvā protokola sastādīšana nav tikai dokumenta uzrakstīšana (iespējams, pirmajā reizē tas var ietvert tikai brīdinājumu), taču par pamatotiem pārkāpumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1pants nosaka: par jebkāda veida darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu,

  • fiziskajām personām izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 20 līdz 250 latiem,
  • juridiskajām personām uzliek naudas sodu no 50 līdz 500 latiem.

Savukārt par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, policija ir tiesīga uzlikt naudas sodu:

  • fiziskajām personām no 50 līdz 500 latiem,
  • juridiskajām personām – no 500 līdz 3000 latiem.

Tātad policijas administratīvajos protokolos, ja Jūsu sūdzība atzīta par pamatotu un miera traucējums trokšņa dēļ konstatēts, ir jābūt paredzētam arī administratīvajam sodam, kas, kā redzams, juridiskai personai (un viesu nama turētājs noteikti tāda ir) ir vērā ņemams.

Valsts policijā Jūsu minētos faktus atzina par pārāk vispārīgiem, lai varētu izteikt kādu konkrētu viedokli –„būtu nepieciešamas precizēt, kur atrodas šī māja un viesu nams, kā arī pie kura policijas priekšnieka ir ieteikts vērsties".

Policijas sastādītie administratīvie protokoli nebūs tie dokumenti, uz kuru pamata varat ierosināt lietu administratīvajā tiesā. Jums (vēlams) ierakstītā vēstulē ir jāraksta iesniegums pakāpi augstākai VP institūcijai nekā tai, kuru vainojat bezdarbībā, pievienojot Jūsu minētās formālās atbildes. (VP interneta vietnē sadaļā „Vidzemes reģiona pārvalde” atrodama gan pārvaldes shēma, gan kontaktinformācija.)

Līdzīgā veidā atkārtoti varat vērsties ar iesniegumu VP Iekšējās drošības birojā.

Šīm institūcijām mēneša laikā ir jāsniedz atbilde, un ja atkal būs, kā minat, „atrakstīšanās” - uz šā dokumenta pamata (pievienojot visus iespējamos pierādījumus) varat administratīvajā tiesā iesniegt pieteikumu par policijas bezdarbību attiecīgajā situācijā.

Pieteikumu Administratīvās rajona tiesā attiecīgajā tiesu namā – Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Valmierā vai Rēzeknē fiziskas personas var iesniegt pēc deklarētās dzīvesvietas, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskas personas – pēc juridiskās adreses. (Administratīvā procesa likuma 189.pants)

Sīkāku informāciju par pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas kārtību administratīvajā tiesā varat atrast portālā „Latvijas tiesas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas