E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7733
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Visu nosaka Aizsargjoslu likums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2015
Matiss

Labdien! Man ir divi jautājumi: 1) Kam pieder koki, kas aug uz aizsargjoslas gar autoceļu? 2) Vai pa ceļa servitūtu, kas nostiprināts par labu konkrētam nekustamajam īpašumam, var liegt pārvietoties personām, kas nav saistītas ar kalpojošo un valdošo nekustamo īpašumu? Paldies! 

A
atbild:
27. augustā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

1.Kam pieder zeme aizsargjoslā, tam pieder arī koki. Bet – Aizsargjoslu likuma 13.pantā ir rakstīts:

"(1) Aizsargjoslas gar ielām, autoceļiem un dzelzceļiem tiek noteiktas, lai samazinātu ielu, autoceļu un dzelzceļu negatīvo ietekmi uz vidi, nodrošinātu transporta maģistrāļu ekspluatāciju un drošību, kā arī izveidotu no apbūves brīvu joslu, kas nepieciešama ielu un autoceļu rekonstrukcijai.

(2) Gar ielām un autoceļiem aizsargjoslas nosaka šādi:

1) pilsētās un ciemos gar ielām un autoceļiem – lokālplānojumos vai detālplānojumos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un atzīmē zemes gabalu robežplānos kā sarkano līniju (esoša vai projektēta ielas robeža);

2) lauku apvidos aizsargjoslu platums gar autoceļiem no ceļa ass uz katru pusi ir:

a) valsts galvenajiem autoceļiem — 100 metru,

b) valsts reģionālajiem autoceļiem — 60 metru,

c) valsts vietējiem un pašvaldību autoceļiem — 30 metru."

Aizsargjosla zemesgrāmatā tiek ierakstīta kā īpašuma apgrūtinājums.

Aizsargjoslu likuma 42.pants:

" (1) Aizsargjoslās gar autoceļiem un dzelzceļiem papildus šā likuma 35.pantā minētajam tiek noteikti šādi aprobežojumi:

1) lai nodrošinātu autoceļa pārredzamību un transportlīdzekļu satiksmes drošību, aizsargjoslās gar autoceļiem aizliegts:

a) 30 metru joslā no valsts autoceļa ass uz katru pusi cirst kokus, ja nav saņemts valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi" rakstveida saskaņojums koku ciršanai. Atbilde uz saskaņojuma pieprasījumu sniedzama divu nedēļu laikā no saskaņojuma pieprasījuma iesniegšanas dienas[..]"

2.Par ceļa servitūtu sīki izklāstīts LV portāla rakstā "Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam".

Ja servitūta ceļu izmanto patiešām nepiederošas personas, tad, īpašniekiem savstarpēji vienojoties, var uzstādīt ierobežojošu ceļa zīmi – piemēram, ka atļauts braukt tikai ar caurlaidēm. Kā tas darāms, varat uzzināt LV rakstā "Ceļa zīme privātā teritorijā - kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā".

Tomēr, kā liecina LV portālā iesūtītie lasītāju jautājumi, šāda kustības ierobežošana nereti sev līdzi nes asus konfliktus ceļa lietotāju starpā – pie mājām nevar piekļūt, piemēram, ciemiņi, un tad sākas savstarpējas sūdzības un apvainojumi.  

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas