E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7719
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Kā notiek parādu piespiedu piedziņa

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2015
Inga

Labdien! Pirms pāris dienām tiesu izpildītājs bloķēja manu bankas kontu, kur saņemu savu darba algu un ģimenes pabalstu, atstājot mani un manu nepilngadīgo bērnu bez jebkādiem uzturlīdzekļiem. Saņemu minimālo algu. Sazinājos ar banku, lai noskaidrotu, kas noticis. Atbilde bija šokējoša - tiesu izpildītāja esot tiesīga mēnesī no manas darba algas ieturēt 360 eiro. Mana alga ir mazāka par ieturamo summu. Ar pašu tiesu izpildītāju neizdevās sazināties visas dienas garumā, tikai vēlā pēcpusdienā uz manu zvanu atbildēja sekretāre. Izlasīju Civillikuma 594.pantu un saprotu, ka tiesu izpildītāja ir rīkojusies neatbilstoši likumam. Jautājums - kur man vērsties, lai pēc iespējas ātrāk tieku pie uzturlīdzekļiem, kas ir ļoti nepieciešami manam 9 gadus vecajam bērnam un rēķinu apmaksai. Tiesu izpildītāja ir Ineta Kaktiņa Valmierā.

A
atbild:
04. augustā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jums ir parādsaistības un kreditors ir vērsies tiesā, kurā  ir nolēmums parādu piedzīt piespiedu kārtībā, tad ar šo tiesas lēmumu kreditors ir vērsies pie tiesu izpildītāja. Tiesu izpildītāja uzdevums ir parādsaistības no parādnieka piedzīt. Kreditors ir tas, kas savā pieteikumā norāda, pret ko piedziņa vēršama (piemēram, darba algu, noguldījumiem kredītiestādē, kustamo mantu, nekustamo īpašumu). Ar uzturlīdzekļiem ir pieņemts saprast alimentus, ko nepilngadīga bērna uzturēšanai maksā otrs vecāks, ja vecāki nedzīvo kopā. Visticamāk, savā jautājumā Jūs runājat par iztikas līdzekļiem.

Parādu piedziņa notiek šādi: ja Jums ir darba attiecības, tad tiesu izpildītājs rīkojumu par parādu piedziņu ir nosūtījis darba devējam, kura pienākums ir atbilstoši situācijai un Jūsu parādsaistību veidam noteiktā apmērā veikt ieturējumus no darba algas.

Savā jautājumā neesat norādījusi parādsaistību veidu, atkarībā no tā ieturējumi un arī Jūsu tiesības uz minimālajiem iztikas līdzekļiem ir atšķirīgas. Tās ir vai nu vienas minimālās mēnešalgas apmērā un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu 64,03 eiro vai ½ no minimālās mēnešalgas un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu 64,03 eiro.

Kas attiecas uz banku, arī banka ir saņēmusi tiesu izpildītāja rīkojumu veikt konta bloķēšanu.  Tas praksē nozīmē, ka Jums turpmāk līdz parādsaistību dzēšanai nav tiesību izmantot bankomātu un internetbanku. Savukārt Civilprocesa likums Jums garantē tiesības uz minimālajiem iztikas līdzekļiem atbilstoši parādsaistību veidam un piekļūt savai naudai Jūs varat bankā, vienu reizi klātienē izņemot visu pienākošos summu. Informācija, ko norādāt, ka sniegusi  banka, visticamāk, ir pārprasta.

Jums var ieteikt vērsties pie tiesu izpildītāja rakstveidā, iesniedzot darba devēja izziņu par Jūsu darba algu un tādējādi norādot, cik faktiski lielas ir Jūsu pašreizējās iespējas kārtot parādsaistības. Vienlīdz jāapzinās, ka parādsaistības būs jākārto, tās neviens likums nav atcēlis.

Vairāk informācijas par parādsaistību piedziņu var izlasīt LV portāla skaidrojumos:

Jauna ieturējumu kārtība uzturlīdzekļu, kompensāciju un administratīvo pārkāpumu lietās

Parādu piedziņa 2014.gadā: izmaiņas un jaunā kārtība

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas