E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7718
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nekustamā īpašuma iegādes vērtības noteikšana, pārdodot dāvinātu īpašumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2015
Viktords

Lūdzu Jūs sniegt skaidrojumu par nodokļa no kapitāla pieauguma piemērošanu. Mans brālis uzdāvina man zemes gabalu, kura kadastrālā vērtība ir 18056 eiro, bet, ņemot vērā to, ka esmu viņam daudz palīdzējis, īpašuma dāvinājums tiek noformēts atlīdzības formā un īpašuma vērtība tiek pielīdzināta tirgus vērtībai - 30000 eiro (0,5 % nodoklis = 150 eiro). Ja es pārdodu šo īpašumu par 30000 eiro, vai šim darījumam piemērojas kapitāla pieauguma nodoklis vai kāds cits papildu nodoklis?

A
atbild:
20. augustā, 2015

Atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) noteiktajam fiziskās personas ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas, ja likumā nav noteikts citādi.

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 15 procenti.

Likumā noteikts īpašs regulējums attiecībā uz nekustamā īpašuma iegādes vērtības noteikšanu, ja atsavina nekustamo īpašumu, kas ir iegūts uz dāvinājuma līguma pamata no fiziskās personas, kuru ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, un nekustamo īpašumu atsavina 60 mēnešu laikā pēc tā reģistrācijas zemesgrāmatā uz nodokļa maksātāja vārda.

Līdz ar to, pārdodot brāļa uzdāvināto zemes gabalu, tā iegādes vērtība ir:

  • vērtība, par kādu brālis ir iegādājies zemes gabalu, ja tas iegādāts pēc 2000.gada 31.decembra un ir dokumenti, kas pierāda nekustamā īpašuma iegādes vērtību, vai
  • aktuālā kadastrālā vērtība gadā, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā uz brāļa vārda, ja tas iegādāts pēc 2000.gada 31.decembra un nav dokumentu, kas pierāda nekustamā īpašuma iegādes vērtību, vai
  • aktuālā kadastrālā vērtība, kura koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu (2015.gadā – 1,589), ja nekustamo īpašumu brālis ieguvis līdz 2000.gada 31.decembrim.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas