E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7709
Lasīšanai: 3 minūtes

Vairākuma lemtais mazākumam būs jāpilda

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2015
Primavera

Sveiki! Kā dzīvojamās mājas īpašnieki esam saņēmuši balsojuma veidlapu, kurā piedāvāts balsot par izmaksu par koplietošanas ūdeni, izmaksu par elektroenerģiju, strāvas lielumu, siltumenerģiju, koplietošanas telpās, cirkulāciju un zudumiem karstā ūdens/apkures sistēmā aprēķinu kārtības maiņu. Balsojuma ierosinātājs ir SIA, kurš ir īpašnieks lielākajai daļai mājas dzīvokļu (dzīvokļi neapdzīvoti vai izīrēti). Ja balsojuma rezultāts būtu pozitīvs, tas paredzētu, ka augstāk minēto pakalpojumu apmaksa tiktu sadalīta uz pārējiem mājas īpašniekiem, citiem vārdiem sakot, SIA, kam pieder lielākā daļa dzīvokļu, par šiem pakalpojumiem nemaksātu. SIA īpašumā esošie dzīvokļi tam nodrošina 50% no balsīm, neoficiāli tapis zināms, ka esot nodrošināta arī 1 trūkstošā balss. Balsojuma rezultātā tikšot arī grozīti individuāli noslēgtie apsaimniekošanas līgumi. Vai tiešām šāds balsojums ir likumīgs? Vai balsojums var mainīt individuāli noslēgtu līgumu? Vai vairākums (kaut teorētisks) var nobalsot, ka neveiks pakalpojumu apmaksu, nolemjot, ka tas jādara mazākumam? Vai pozitīva balsojuma rezultātā var veikt aprēķinu maiņu jau no 01.08., ja anketu iesniegšanas termiņš ir 13.08.? Jau iepriekš pateicos par atbildēm.

A
atbild:
03. augustā, 2015

Ja SIA pieder puse dzīvokļu īpašumu un vēl kāds no īpašniekiem balsos „par”, tad balsojums ar balsu vairākumu būs likumīgs un dzīvokļu īpašnieku mazākumam šis lēmums būs saistošs. Var teikt, ka dzīvokļu īpašnieku mazākums būs vairākuma lēmumu ķīlnieki. Dzīvokļa īpašuma likuma 17.pants „Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas nosacījumi”:

„(1) Pieņemot dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, katram dzīvokļa īpašniekam ir tik balsu, cik dzīvokļu īpašumu viņam pieder.

(2) Ja vienam dzīvokļu īpašniekam pieder vairāk nekā puse no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļiem, balsojot viņam ir 50 procenti balsu no visām dzīvokļu īpašnieku balsīm./../”

Tas ir viss, ko var pateikt par situāciju, vadoties no pieejamās informācijas. Taču varat vērsties pēc papildu konsultācijas Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas