E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7706
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Maternitātes pabalsta aprēķinam svarīgs sociālo iemaksu periods

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2015
Vija

Labdien! Man ir jautājums, kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts, ja man būtu jāiet dekrēta atvaļinājumā tad, kad nostrādāti tikai 11 mēneši darbā. Kādas nianses jāzina? Iepriekš pateicos par atbildi.

A
atbild:
31. jūlijā, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga atbildi uz Jūsu jautājumu sniegusi, pamatojoties uz to informāciju, ko esat norādījusi. Atbildē izklāstīts piemērs ar pieņēmumu par atvaļinājuma sākuma datumu, jo to neesat norādījusi. Taču piemērs ļauj saprast, kāds laikposms tiek ņemt vērā maternitātes pabalsta aprēķināšanai.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.pantu. Šā likuma 31.panta pirmajā daļā noteikts, ka vidējo iemaksu algu sociālās apdrošināšanas pabalstu, t.sk., arī maternitātes pabalsta aprēķināšanai nosaka no apdrošinātās personas iemaksu algas 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Tā kā šādu informāciju persona nav norādījusi, tad pieņemam, ka viņai grūtniecības atvaļinājums sākas 01.08.2015. Tādā gadījumā vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam ir jāaprēķina no darba ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā no 01.06.2014. līdz 31.05.2015.

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.panta sestajā daļā noteikts, ja šā panta pirmajā daļā paredzētajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošinātā persona nav bijusi reģistrēta kā iemaksu veicēja (nav bijusi darba ņēmēja un nav veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā), tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par šo perioda daļu nosaka 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2015.gadā, tad pabalsta apmēra noteikšanai izmanto 70% no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas 2013.gadā - EUR 415,84 (70% no 594,06).

Minētā likuma 31.panta septītajā daļā noteikts, ja šā panta pirmajā daļā paredzētā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošinātajai personai apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitot pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dienas. Šādā gadījumā vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta, ņemot vērā darba ienākumus un kalendārās dienas, par kurām reģistrēti darba ienākumi.

Tā kā VSAA nav zināmi iemesli, kāpēc ir darba alga tikai pēdējos 11 mēnešos (vai pirms tam nav bijušas darba attiecības, vai bijis bērna kopšanas atvaļinājums), nav iespējams sniegt precīzu atbildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas