E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7692
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kopsapulcē biedriem jāpiedalās klātienē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2015
Jānis

Biedrības statūtos, pēc likuma, ir obligāti noteikta prasība svarīgākos lēmumus pieņemt biedrības kopsapulcē. Vai šī sapulce drīkst notikt digitālā vidē (pēc iekšējas sistēmas izveides, kurā pārbauda visu dalībnieku identitāti), vai obligāti ir jānotiek personiski? Vai sēde ir jāprotokolē, kā tās sēdēs pieņemtos lēmumus pārbauda (ja digitālajā vidē drīkst noturēt sēdi)?

A
atbild:
28. jūlijā, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Komentējot līdzīgu jautājumu e-konsultācijā Nr.6501, savu skaidrojumu, vai biedru kopsapulce drīkst notikt digitālā vidē, sniedzis Uzņēmumu reģistrs.

Atbilstoši Biedrību un nodibinājumu likuma 37.panta ceturtās prim daļas 6.punktam biedru sapulces protokolā ir norādāms klātesošo biedru skaits. Savukārt Biedrību un nodibinājumu likuma 38.panta pirmā daļa nosaka, ka biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits. „No minētajās tiesību normās ietvertā regulējuma secināms, ka biedru sapulces notiek, biedriem klātesot sapulces norises vietā. Par minēto liecina tiesību normā lietotie vārdi „klātesošo”, „klātesošajiem”. Attiecīgi biedriem sava griba ir jāpauž, balsojot klātienē, biedru sapulces norises vietā,” norāda Uzņēmumu reģistra pārstāvji.

Ja biedrs nevar ierasties uz sapulci, tad vienīgā Biedrību un nodibinājumu likumā paredzētā iespēja, kā paust savu gribu biedru sapulcē, ir pilnvarot citu personu. Biedrību un nodibinājumu likuma 34.panta otrajā daļā noteikts, ka biedrs var piedalīties biedru sapulcē arī ar pārstāvja starpniecību, ja biedrības statūtos nav noteikts citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas