E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7691
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Personu izdeklarē saskaņā ar normatīvajiem aktiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2015
aivars

Dzīvoju kopā ar sievieti, kas ārlaulībā man dzemdēja dēlu, sastrīdējāmies, un viņa mani aizmuguriski izdeklarēja. Sešos gados daudz tika ieguldīts šinī mājā. Vai tik vienkārši var izlikt cilvēku uz ielas? Dzīvoju tagad viņas īpašuma saimniecības ēkā, ko pats uzcēlu.

A
atbild:
28. jūlijā, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3.pants nosaka: „Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.”

Kā iepriekš LV portālam rakstā „Dzīvot deklarētajā dzīvesvietā ir paša interesēs” ir norādījusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kā tiesiskais pamats, deklarējot dzīvesvietu, norādāma arī mutiska vienošanās (ja tāda tikusi noslēgta) ar dzīvesvietas īpašnieku.

Likuma 12.pants noteic, ka ziņas par deklarēto dzīvesvietu anulē, ja attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā. Tas tiek veikts saskaņā ar MK noteikumiem Nr.72 „Kārtība, kādā anulējamas ziņas par deklarēto dzīvesvietu”.

Pašvaldībai, saņemot nekustamā īpašuma īpašnieka iesniegumu ar lūgumu anulēt ziņas par jūsu deklarēto dzīvesvietu, bija jāpārbauda, vai jums ir tiesisks pamats deklarēt savu dzīvesvietu attiecīgajā adresē. Cik noprotams, šajā gadījumā no kopdzīves partneres saņēmāt mutisku atļauju deklarēt savu dzīvesvietu viņas īpašumā. Protams, strīdus gadījumos, saņemot mutisku atļauju, ir grūtāk pierādīt, ka jums ir tiesības šajā īpašumā deklarēties.

Lai risinātu situāciju, jums ir jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā vai arī tiesā, ja to uzskatāt par nepieciešamu. Jāņem arī vērā, ka saskaņā ar likumu ikvienam ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu, tāpēc jums sava dzīvesvieta ir jādeklarē citā adresē. To var izdarīt arī elektroniski, kā arī Latvija.lv varat pārliecināties, vai tiešām no iepriekšējās dzīvesvietas esat izdeklarēts. Par dzīvesvietas nedeklarēšana paredzēts naudas sods.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 186.pantu par dzīvesvietas nedeklarēšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 350 eiro. Deklarēt dzīvesvietu ir jūsu paša interesēs, jo uz šo adresi valsts, pašvaldību un citas iestādes sūta jums paredzēto oficiālo informāciju.

Jāatzīmē, ka dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas attiecības, piemēram, nedod tiesības rīkoties ar nekustamo īpašumu, tajā skaitā tajā dzīvot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas