E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7690
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā apķīlājams īpašums citā valstī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2015
Toms Toms

Kā izpaužas ārvalstu pilsoņa nekustamā īpašuma, kurš atrodas citā valstī, apķīlāšana, lai segtu viņa parādu Latvijā? Vai apķīlāšanu nepieciešams saskaņot ar Latvijas institūcijām, piemēram, Tieslietu ministriju, vai arī jāvēršas pa taisno attiecīgās ārvalsts institūcijās?

A
atbild:
25. septembrī, 2015

Labs skaidrojums par starptautisko sadarbību/izpildi atrodams Tieslietu ministrijas mājaslapā. 

“Lai vienā valstī būtu iespējams atzīt un/vai izpildīt to, kas nodibināts ar citas valsts tiesas vai iestādes lēmumu vai spriedumu, šāds spriedums vai lēmums ir jāatzīst konkrētajā valstī, lai to, ja nepieciešams, būtu iespējams šajā valstī izpildīt.

Sprieduma atzīšana nozīmē to, ka vienas valsts tiesas taisīts spriedums, piemērojot konkrētajai situācijai atbilstošajos tiesību aktos noteikto kārtību, citā valstī iegūst tādu pašu juridisko spēku un rada tādas pašas tiesiskās sekas kā valstī, kurā šis spriedums pasludināts. Sprieduma izpilde nozīmē to, ka vienas valsts tiesas taisīts spriedums ir atzīts caur tiesu citā valstī un ir iespējams uzsākt spriedumā noteiktā īstenošanu (piemēram, Latvijas tiesas spriedumā noteikts piedzīt no Lietuvas personas X EUR 2000,00 par labu Latvijas personai Y. Ja Latvijas tiesas spriedums ir atzīts Lietuvā, tad Latvijas persona Y var vērsties pie Lietuvas tiesu izpildītāja, kurš izpildīs spiedumu un piedzīs no Lietuvas personas X EUR 2000,00).  Galvenā ideja ir, lai valstī, kur piedzinējs vēlas piedzīt, šis tiesas nolēmums būtu legalizēts jeb atzīts. Izpildes notiek saskaņā ar konkrētās valsts  tiesisko regulējumu un vēršoties pie tās valsts tiesu izpildītāja.

Nozīmīgākais instruments, kas paredz vienotus noteikumus par jurisdikciju, spriedumu atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās Eiropas Savienības līmenī ir Regula (EK) Nr. 44/2001 jeb Briseles I regula. Prasījumiem par naudas piedziņu Eiropas Savienības ietvaros ir izveidotas vairākas atšķirīgas vienkāršotas procedūras. Minēto procedūru ietvaros tiesu jurisdikcija pamatā nosakāma saskaņā ar Briseles I regulas noteikumiem (tomēr Regulas (EK) Nr.805/2004 6.pants prasa jurisdikcijas noteikumu saskaņotību ar Briseles I regulu tikai atsevišķos gadījumos, savukārt Regulas (EK) 1896/2006 6.pants pieļauj arī citus jurisdikcijas pamatus), bet attiecībā uz spriedumu izpildi ir atcelts atzīšanas pienākums, paredzot automātisku spriedumu izpildi visā Eiropas Savienības teritorijā.

Tādējādi atsevišķās lietās iespējams efektīvāk un vienkāršāk panākt parādu un maksājumu piedziņu Eiropas Savienības līmenī. Atvieglotas procedūras paredz Regula (EK) Nr.805/2004 jeb Eiropas izpildes rīkojums, Regula (EK) Nr.1896/2006 jeb Eiropas maksājuma rīkojums un Regula (EK) Nr. 861/2007 jeb Maza apmēra prasību regula.

Attiecībā uz citām valstīm – Latvijā ir spēkā t.s. tiesiskās palīdzības tipa līgumi, kuri tajā skaitā satur noteikumus par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi attiecībās ar konkrēto valsti. Tiesiskās palīdzības līgumus Latvija ir noslēgusi ar Krievijas Federāciju, Ukrainu, Baltkrievijas Republiku, Uzbekistānas Republiku, Kirgīzijas Republiku un Moldovas Republiku.”

Rezumējot augstāk minēto, Jums var ieteikt vērsties pie jurista uz konsultāciju, kāda rīcība ir iespējama  Jūsu konkrētajā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas