E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7649
Lasīšanai: 4 minūtes

Jaunajam kaimiņam ir jāņem vērā konkrētais būvniecības process

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2015
Valdis

Kaimiņiene(A) pirms trim gadiem deva piekrišanu būvniecības uzsākšanai uz zemesgabalu robežas atrodošās kaimiņa(B) ēkas atjaunošanai un pārbūvei. Pēc viņas (kaimiņienes(A)) nāves īpašums pārgāja jauna īpašnieka(viņas dēla) īpašumā. Visu šo trīs gadu laikā būvniecība nav uzsākta. Līdz ar to man kā jaunajam zemes īpašniekam ir divi jautājumi: 1.Vai, pamatojoties uz Būvniecības likuma 96.pantu, būvniecības atļauja nav zaudējusi savu spēku, lai kaimiņš (B) varētu veikt jaunu saskaņojumu ar kaimiņu (A) par piekrišanu būvniecības uzsākšanai uz zemesgabalu robežas?

2.Vai to var pieprasīt jaunais, mantojumu saņēmušais zemes īpašnieks? 

A
atbild:
29. jūlijā, 2015
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Detālplānojumu nodaļas galvenais speciālists

Detalizētu informāciju par būvniecības darbu kārtību varat iegūt vietējās pašvaldības būvvaldē. Tā kā jautājumā pašvaldība, kurā atrodas būvobjekts, jautājumā nav norādīta, LV portāls to nosūtīja Rīgas pilsētas būvvaldei.

 Lūk, būvvaldes Detālplānojumu nodaļas galvenā speciālista Edgara Butāna skaidrojums:

„Būvvalde norāda, ka būvniecības kārtību kopš 01.10.2014. nosaka jaunais Būvniecības likums, Ministru kabineta noteikumi Nr.500 „Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – Vispārīgie būvnoteikumi), Rīgas domes 20.12.2005. saistošie noteikumi Nr.34 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi”, Latvijas būvnormatīvi, kā arī citi normatīvie akti.

Būvniecības ieceres līdz 01.10.2014. bija saskaņojamas būvvaldē VBN noteiktajā kārtībā. Ministru kabineta 01.04.1997. noteikumu Nr.112 „Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – VBN) 26.punktā bija noteikts, ka šie noteikumi nosaka prasības visu veidu būvju projektēšanas sagatavošanai, būvprojektu izstrādāšanai, būvdarbu veikšanai un būves nojaukšanai, kā arī minēto procesu norises kārtību.

Līdz ar to, atbilstoši Vispārīgo būvnoteikumu XVI nodaļā minētajam, var rezumēt, ka būvniecības ieceres, kuras likumīgi uzsāktas līdz 01.10.2014., var tikt turpinātas un pabeigtas, protams, ievērojot arī jaunos būvniecības reglamentējošos aktus.

Savukārt maksimālais būvniecības ilgums, kura laikā ir jārealizē un jānodod objekts ekspluatācijā, tiek noteikts Vispārīgo būvnoteikumu 80.punktā.

Būvniecības likuma (BL) 15.panta sestajā daļā noteikts, ka būvatļauju papildus Administratīvā procesa likumā noteiktajiem gadījumiem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var atcelt tās izdevējs, ja pasūtītājs, kas ir attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieks vai lietotājs, kura uzdevumā uz noslēgtā līguma pamata tiek veikta būvniecība, neievēro šajā likumā vai citos būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteikto.

Būvvalde var arī atcelt būvatļauju, ja atklājas, ka būvatļaujā ietvertie nosacījumi faktiski nav izpildīti un būvvalde ir tikusi maldināta, pieņemot personai labvēlīgu lēmumu (VBN 132.3.apakšpunkts).

Kas attiecas uz saskaņojuma došanu/ nedošanu/ pieprasīšanu, jaunajam mantiniekam atbilstoši Civillikumā un būvniecības normatīvos minētajam ir saistoša arī konkrētā būvniecības iecere, un, kamēr būvatļauja nav izpildīta, atcelta vai anulēta, jaunajam kaimiņam ir jāņem vērā konkrētais būvniecības process.”

E.Butāns arī norāda: „Ar jautājumiem, kas skar būvniecības pārraudzību, kontroli un tiesiskumu, lūdzam vērsties Rīgas pilsētas būvvaldes Klientu apkalpošanas centrā Amatu ielā 4, 1.stāvā, tālrunis 67105800, 67012889, apmeklētāju pieņemšanas laikā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas