E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7633
Lasīšanai: 4 minūtes

Reālais apgrūtinājums jāfiksē zemes īpašuma dokumentos

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2015
Romāns

Labdien. Iegādājos īpašumu ar apgrūtinājumiem - īpašums atrodas dzelzceļa aizsardzības zonā. Zemesgrāmatā bija norādīts servitūta ceļš līdz īpašuma vārtiem. Bet reāli dzīvā dabā šis ceļš šķērso manu īpašumu, un pa to brauc pārsvarā dzelzceļa darbinieku gan personiskais, gan speciālais transports, jo pa citu ceļu dzelzceļa darbinieki piekļūt savam objektam, kas ir aiz mana īpašuma, nevar. Tā kā izmantot šo posmu, kas ir caurbraucams ceļš, es nevaru, tika panākts līgums ar LDZ par servitūta ceļa izveidošanu ar speciālu ceļa platumu (proti, šaurumu). Tika iereģistrēts zemesgrāmatā. Tā kā tagad pirmsākumos noteiktais servitūta ceļš tika pagarināts un šķērso mana īpašuma teritorijas malu, un tātad ir kā jauns likumīgs apgrūtinājums, kuru es nevaru izmantot, - proti: nevaru uzlikt žogu, nevaru ierīkot dārziņu vai siltumnīcu, tad griezos Rīgas domē ar iesniegumu pārskatīt kadastra gada maksājumu. RD man atteica precizēt nodokļa apmēru, minot, ka man nepienākas nodokļu atlaides. Bet es neprasīju nodokļu atlaides, bet gan par servitūta ceļa esamību veikt pārrēķinu ikgadējam zemes nodoklim. Jo nesaprotu, kāpēc man būtu jāmaksā par ceļu, kurš aizņem kaut vai nelielu daļu - 27 m2, bet tas taču iet caur manu īpašumu, un to izmanto visi - gan braucēji, gan gājēji. Es vēl saprastu, ka šis ceļš būtu par labu manam īpašumam, bet ceļš ir citu ērtībām, tad kādēļ gan man būtu vēl par to jāturpina maksāt zemes nodokli? Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 71.pants, ka kadastrālo vērtību aprēķina, ņemot vērā šādus Kadastra infosistēmā reģistrētus datus: (..) 4) nekustamā īpašuma apgrūtinājums. Piekrītu, bet sākumā apgrūtinājums bija servitūta ceļš līdz īpašumam, bet pašreiz - caur īpašumu. Gaidīšu atbildi uz e-pastu. Paldies, un jauku dienu.

A
atbild:
27. jūlijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par tiesisko regulējumu saistībā ar ceļa servitūtu izsmeļošs skaidrojums atrodams LV portāla rakstā "Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam".

Minētajā rakstā zvērināts advokāts Jānis Lapsa norāda: ceļa servitūta esamību ņem vērā apgrūtinātā zemesgabala kadastrālās vērtības aprēķinā. To nosaka Ministru kabineta 2006.gada 18.aprīļa noteikumu Nr.305 "Kadastrālās vērtēšanas noteikumi" 75.punkts). Minētajos MK noteikumos (70.punkts) rakstīts: "Apbūves zemes kadastrālās vērtības aprēķinā izmanto šādus kadastra informācijas sistēmā reģistrētus datus:

70.1. zemes vienības lietošanas mērķi un tam piekrītošo zemes platību;

70.2. zemes vienībai noteiktos apgrūtinājumus, kuri ietekmē zemes vērtību, un to aizņemtās zemes platības;/../"

Pēc jautājumā iekļautās informācijas šķiet, ka zemes īpašuma dokumentos ir jāievieš korekcija, iezīmējot servitūta ceļu visā tā pašreizējā garumā – cauri zemes īpašumam. Ja dokumentos un zemesgrāmatā šads reālais apgrūtinājums neatspoguļojas, nav pamata arī pārrēķināt zemes kadastrālo vērtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas