E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7631
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Par pabalstiem, ja aprēķina 12 mēnešos kādu laiku nav strādāts

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2015
Kitija

Kā tiek aprēķināts maternitātes un vecāku pabalsts, ja pēdējo 12 mēnešu laikā 2 mēnešus neesmu bijusi darba attiecībās?

A
atbild:
20. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ir, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Ja esat darba ņēmēja vai pašnodarbinātā un ir tiesības uz šiem pabalstiem, tos aprēķina un maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no apdrošinātās personas iemaksu algas 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Ja apdrošināšanas iemaksu alga kādā šī perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā vai arī iemaksu alga nav bijusi bezalgas atvaļinājuma dēļ, tad par šo periodu vidējo iemaksu algu aprēķinās 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kāda tā bija gadu pirms attiecīgā gada. Piemēram, aprēķinot maternitātes pabalstu šogad, vērā ņems 2013.gadā valstī noteikto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 594,06 eiro. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 415,84 eiro.

Kad beidzas maternitātes pabalsta izmaksas periods, var pieprasīt vecāku pabalstu.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam (arī ņem vērā 12 mēnešu periodu, neskaitot pēdējos divus).

Atšķirībā no maternitātes pabalsta gadījumos, kad iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār neesat strādājusi (neesat bijusi darba attiecībās) un līdz ar to neesat bijusi sociāli apdrošināta kā darba ņēmēja vai pašnodarbinātā vai arī iemaksu alga nav bijusi bezalgas atvaļinājuma dēļ, piemēro 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (piešķirot pabalstu 2015.gadā, tie ir 237,62 eiro).

Vecāku pabalstu ir tiesības izvēlēties saņemt

  • līdz bērna 1 gada vecumam 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • līdz bērna 1,5 gada vecumam – 43,75% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Lai noskaidrotu, vai Jums būs tiesības uz pabalstiem un kā tos aprēķinās Jūsu konkrētajā situācijā, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas