E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7606
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Iespējams, jāsniedz jauna prasība tiesā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2015
Kristine

Labdien. Man ir radies jautājums. Pirms aptuveni 4 gadiem es iesniedzu prasību tiesā par uzturlīdzekļiem, piesprieda tajā laikā minimālo – 50 Ls, tagad 71 eiro. Es gribēju pajautāt, tagad meitai palika 7 gadi, un septembrī meita sāks iet 1.klasē. Vai man pienākas par meitu lielāki uzturlīdzekļi, un kas man jādara? Tiesas spriedumā ir minēts, ka no 7 gadu vecuma bērnam pienākas lielāki alimenti. Gaidīšu jūsu atbildi, ar cieņu, Kristīne.

A
atbild:
31. jūlijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs septiņus gadus vecam bērnam šobrīd ir noteikts lielākā apmērā, un Jums ir tiesības to saņemt.

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz katra vecāka pienākumu, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, katram savam bērnam nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Procentuālā daļa no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, kas jānodrošina katram bērnam, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam".

Tā kā no 2015.gada 1.janvāra valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga tika paaugstināta no 320 uz 360 eiro, pieauga arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs, un tas ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā, Jūsu tālākā rīcība ir atkarīga no tā, kas precīzi noteikts tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā.

Ja ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu noteikts piedzīt no bērna tēva uzturlīdzekļus 50 Ls (71,14 eiro) apmērā, bet ne mazāk par Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, tad bērna tēvam, jau sākot ar 2014.gada janvāri, bija pienākums nodrošināt meitai uzturlīdzekļus lielākā apmērā atbilstoši tobrīd noteiktajam minimālajam algas apmēram ( no 2014.gada 1.janvāra minimālā alga tika palielināta no 200 uz 225 latiem (320 eiro), savukārt no 2015.gada 1.janvāra no 320 eiro uz 360 eiro). Šādā gadījumā Jums ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļu parādu.

Taču ir iespējams otrs variants, ka ar tiesas spriedumu noteiktais uzturlīdzekļu apmērs ir fiksēta summa, kas noteikta, ņemot vērā sprieduma taisīšanas brīdī spēkā esošo minimālo uzturlīdzekļu apmēru, proti, – 50 Ls (71,14 eiro) bērnam līdz 7 gadu vecumam un attiecīgi 60 Ls (85,37 eiro) bērnam no 7 gadu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai. Šādā gadījumā Jums ir tiesības vērsties tiesā ar jaunu prasības pieteikumu uzturlīdzekļu apmēra palielināšanai līdz valstī noteiktajam minimālajam apmēram. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas