E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7586
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par uzturlīdzekļu parāda piedziņu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2015
Sandra

Vai var un kādā kārtībā piedzīt uzturlīdzekļus (ir pozitīvs tiesas spriedums un tiesu izpildītāja slēdziens, ka piedziņa nav iespējama), ja meita strādā un ar bērnu dzīvo Anglijā, bet parādnieks dzīvo Latvijā?

A
atbild:
21. jūlijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam, ja vecāki dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, ir iespējams. Šim nolūkam kalpo Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Centrālās iestādes funkcijas Anglijā pilda Central Authority for England and Wales (REMO) Unit.

Tomēr šādā gadījumā, ja tiesu izpildītājs Latvijā jau ir konstatējis, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama, pamatotas ir šaubas, vai pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņas process nesīs labākus rezultātus. Taču, tā kā bērna mātes rīcībā ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, parādniekam krājas uzturlīdzekļu parāds, kuram nav noilguma. Situācijai mainoties, piemēram, ja palielināsies bērna tēva ienākumi vai tiks saņemts mantojums, uzturlīdzekļu parādu būs iespējams piedzīt un tad jāvēršas pie tiesu izpildītāja atkārtoti. To piedzinējas vietā var darīt arī pilnvarota persona.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas