E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7574
Lasīšanai: 2 minūtes

Pirms prasības tiesā rakstveidā jāvēršas pie darba devēja

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2015
Roberts

Sveiki, vēlējos noskaidrot, vai pieteikums tiesai par darba devēja saistību nepildīšanu, kas ir izpildījusies kā darba algas nesamaksāšana (līdz 2134 eur) pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanās, ir uzskatāma par darba strīdu vai maza apmēra prasību, jo no tā atkarīgs prasības pietiekuma priekšmets un veidlapa. Maza apmēra prasībai ir paredzēta MK noteiktā standarta veidlapa! Kā arī vēlējos vēl uzzināt, vai darba strīdu gadījumā ir jāizmanto mediācija (jo tā ir iekļauta kā obligāts priekšnoteikums prasījuma pieteikuma saturam) un vai par mediāciju ir jāmaksā darbiniekam, kurš griežas pie mediatora, vai arī to sedz no valsts budžeta tāpat kā pieteikuma iesniegšanu tiesā (atbrīvots no tiesas izdevumiem)?

A
atbild:
03. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācijas apraksts atbilst individuālam darba strīdam un darba samaksas piedziņai atbilstoši CPL 43.panta 1.daļas 1.punktam.

CPL 250.19 panta 2.punktā ir noteikts, ka maza apmēra prasības par naudas piedziņu pieļaujamas, ja prasības kopsumma nepārsniedz 2100 eiro. Jūsu gadījumā neizmaksātā naudas summa ir lielāka, tādēļ, sniedzot prasību tiesā, šī nebūs klasificējama kā maza apmēra prasība.

Mediācija nav obligāta, tas ir brīvprātīgs process, ko tiesa var noteikt civiltiesisku strīdu izskatīšanas procesā. Ja tiesvedībā iesaistītās puses (vai viena no tām) mediācijas priekšlikumu noraida, šis process nenotiek un prasības izskatīšana turpinās tiesas ceļā.

Jums jāņem vērā, ka pirms prasības iesniegšanas tiesā par darba samaksas piedziņu ir jāvēršas rakstveidā pie darba devēja ar aicinājumu izmaksāt algu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas