E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7545
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājuma daļu izmantošana – vienojoties ar darba devēju

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2015
Juris Berjoza

Labdien! Martā esmu izmantojis atvaļinājuma daļu (divas nedēļas), no 13.07. gribu paņemt atlikušo daļu. Iepriekš esmu mutiski vienojies, iesniegumu uzrakstīju laicīgi. Protestē grāmatvede - par pusgadu esmu izņēmis, nākamā daļa pienākas pēc pusgada. Matemātiski rēķinot, par nostrādāto mēnesi pienākas nepilnas divas dienas atvaļinājuma. Kaut kādas izmaiņas likumā? Iznāk, ka visu atvaļinājumu es varu lūgt no 1.decembra, ja esmu nostrādājis no 1.janvāra. Pats darbavietā strādāju gandrīz četrus gadus, tāda situācija pirmoreiz. Es taču esmu tiesīgs izņemt atvaļinājumu, piemēram, oktobrī, un nākamo lūgt martā? Paldies.

A
atbild:
07. jūlijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. un 150.pantā ir noteikta atvaļinājuma piešķiršanas un saņemšanas kārtība:

  • Darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu kārtējā gadā var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām.
  • Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam.
  • Darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.
  • Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā.

Izrietoši no šī regulējuma darba devējam (grāmatvedei) nav pamata atteikt Jums neizmantotās atvaļinājuma daļas piešķiršanu, ja tā ir iepriekš saskaņota. Darba likumā nav noteikts, ka starp daļēji izmantota atvaļinājuma daļām ir jāievēro kāds konkrēts periods (pusgads). Vēl darbiniekam ir būtiski zināt, ka atvaļinājumu piešķir nevis kalendārā gada, bet individuālā darba gada ietvaros. Individuālais gads katram darbiniekam iesākas ar datumu, kad tiek noslēgts darba līgums, un ilgst līdz nākamajam gadam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas