E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7542
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par darba laiku nepilngadīgajiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2015
Aleksandra

Labdien, sakiet, lūdzu, jo no DL saprast nevaru. Ja tiek nodarbināts bērns (no 13 līdz 14 gadiem) vai pusaudzis (no 15 līdz 18 gadiem), viņam attiecīgi darba stundu skaits nevar pārsniegt 20 un 35 stundas nedēļā. Vai tas tiek uzskatīts, ka tas ir normāls saīsināts darba laiks? Un vai tādiem darbiniekiem tiek saīsināts darba laiks pirmssvētku dienā?

A
atbild:
13. jūlijā, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Normāli saīsinātā darba laika definīcija ietverta Darba likuma 131.panta trešajā daļā. Nepilngadīgās personas neietilpst to personu kategorijā, uz kurām attiecināmi likuma noteikumi par normālo saīsināto darba laiku.

Ievērojot nepilngadīgo personu vecumu u.c. kritērijus, likumdevējs ir noteicis ierobežojumus šo personu nodarbināšanai, papildus vēl paredzot, ka nepilngadīgās personas nevar nodarbināt virsstundu darbā.

Tādējādi, Darba inspekcijas ieskatā, darba laiks, kurš noteikts personām, kuras jaunākas par 18 gadiem (Darba likuma 132.pants), ir normālais darba laiks nepilngadīgām personām un pirmssvētku dienās darba laiks šīm personām saīsināms atbilstoši Darba likuma 135.panta noteikumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas