E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7541
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Ja autovadītājs atkārtoti nogrēkojies, veicama pirmstermiņa veselības pārbaude

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2015
Jānis

Labdien. Man beidzās liegums, un nokārtoju eksāmenu teorētisko un praktisko, lai atgūtu tiesības B,C,E. Izgāju Rīgā pirmstermiņa pārbaudi, kur vēl man no Ventspils bija vajadzīgs narkologa un psihiatra izraksts, ko arī dabūju. Bet lieta ir tāda, tiesības es tagad varu dabūt visus burtus, bet man nav atzīmēti ārstu komisijā C un E kategorijas. Man Rīgā atbildēja, ka esot likums, kas to aizliedzot, jo esmu nogrēkojies vairākas reizes. Vai tā ir taisnība, un kādēļ es nevaru iziet ārstu komisiju atkārtoti pie ģimenes ārsta vai Ventspilī, kā ir noteikts, ka pēc pirmstermiņa pārbaudes es varu iziet ārstu komisiju savā dzimtajā pilsētā, bet man to Rīga atsaka? Kur lai meklēju palīdzību šādā jautājumā, jo man ir nepieciešami šīs kategorijas vecās atpakaļ. Varbūt ir kāds tel. numurs, kur man zvanīt? Paldies.

A
atbild:
17. jūlijā, 2015
Veselības inspekcija
Komunikācijas nodaļa

Ministru kabineta noteikumu  Nr.940 „Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” 5.punktā noteikts: „Atkārtotu transportlīdzekļa vadītāja vai pretendenta veselības pārbaudi, ja pirmreizējā, kārtējā vai pirmstermiņa veselības pārbaudē ir konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, veic tajā ārstniecības iestādē, kurā tika konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai, izņemot gadījumu, ja transportlīdzekļa vadītājs vai pretendents ir pārreģistrējies pie cita ģimenes ārsta un ir tā aprūpē vismaz sešus mēnešus vai attiecīgā ārstu komisija ir likvidēta. Ārstniecības iestāde, kurā ārstu komisija ir likvidēta, triju darbdienu laikā pēc likvidācijas par to paziņo Ceļu satiksmes drošības direkcijai un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai.”

Tātad - ja autovadītājs bijis atkārtoti „nogrēkojies”, tad veicama pirmstermiņa veselības pārbaude. Savukārt pirmstermiņa  veselības pārbaudi viņam nāktos iziet tajā ārstniecības iestādē/pilsētā, kurā ticis konstatēts pēdējais pārkāpums.

Jūsu gadījumā „iziet ārstu komisiju pie ģimenes ārsta” ir neiespējami, jo šie paši MK noteikumi 11.punktā paredz kārtību, nosakot, ka tā ir vienīgi specializētas medicīniskas komisijas kompetence.

Latvijā darbojas Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrs, Traktortehnikas un tās vadītāju informatīvā sistēma.

Visas ziņas par autovadītājiem un viņu pārkāpumiem tiek reģistrētas un ir pieejamas kā ārstniecības, tā tiesībsargājošām institūcijām to kompetenču robežās.

Šajā reģistrā tiek ievietotas ziņas par katra autovadītāja visa veida veselības pārbaužu rezultātiem. Tādēļ aicinām lasītāju saprast to, ka gadījumā, ja viņam nav izdevies saņemt pozitīvu atzinumu no specializētās medicīniskās komisijas Rīgā, atteikumu viņš saņems arī no jebkuras citas specializētās medicīniskās komisijas Latvijā.

Saskaņā ar CSDD mājaslapā publicēto informāciju, lai atjaunotu vadīšanas tiesības, pēc piemērotā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņa beigām jāveic veselības pirmstermiņa pārbaude ārstniecības iestādē izveidotajā specializētajā medicīniskajā komisijā (sk. sarakstu), kā arī jānokārto B kategorijas teorētiskais un vadīšanas eksāmens. Nokārtojot iepriekšminētos eksāmenus, personai tiek atjaunotas visas iepriekš iegūtās vadīšanas tiesību kategorijas.

Tomēr, neraugoties uz to, ka specializētā medicīniskā komisija pieņēmusi labvēlīgu lēmumu autovadītājam pēc autovadītāja tiesību zaudēšanas, izciešot sodu par transporta līdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē un lēmusi atjaunot B kategorijas (automātiski arī C un E kategorijas) autovadītāja tiesības, pastāv iespēja, ka kāds no specializētās medicīniskās komisijas speciālistiem (piemēram, otorinolaringologs, ķirurgs vai traumatologs) ir saskatījis medicīniskas indikācijas, kas liedz personai atjaunot  C un E kategorijas autovadītāja tiesības.

Iesakām minētajam autovadītājam vērsties specializētajā medicīniskajā  komisijā (adreses un telefonu numuri atrodami CSDD mājaslapas informācijā norādītajā saitiņā), lai precizētu iemeslu – kādas medicīniskas indikācijas konstatējusi komisija, kas kalpojis par iemeslu C un E autovadītāja tiesību atjaunošanas atteikumam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas