E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7540
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atgūt parādu var par laiku, kamēr spēkā īres līgums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2015
Ruta

Situācija - privāti tiek izīrēts dzīvoklis. Dzīvokļa īpašums mans ar bankas ķīlu. Īrnieki ir iekrājuši parādu par DzĪKS pakalpojumiem apmēram 6 mēnešu apmērā. Šobrīd paziņo, ka nav naudas un samaksāt nevar arī tekošo (maija rēķinu) maksājumu. Namu pārvalde vērsīsies pie manis kā parādnieka, jo īpašums mans (tas ir skaidrs). Dotajā brīdī sanāk, ka es apmaksāju īrnieku uzturēšanos savā dzīvoklī tikai tāpēc, ka man nav tiesības viņus izlikt. Viņiem šobrīd nav kur iet, kaut gan ir strādājoši cilvēki. Līgums bija noslēgts, taču izbeidzies pirms kāda laika. Kādas iespējas (bez tiesas) saņemt naudu par īpašumā nodzīvoto periodu?

A
atbild:
15. jūlijā, 2015

Atgūt naudu no īrniekiem par īpašumā nodzīvoto laiku visā pilnībā Jums nav nekādu izredžu. Ja esat atļāvis īrniekiem uzturēties dzīvoklī pēc tam, kad beidzies īres līguma termiņš, Jums nav iespēju pierādīt, ka viņi ir tur tiešām dzīvojuši. Ja parāds ir radies vēl tad, kad īres līgums bija spēkā, likumā noteiktā kārtībā varat iesniegt tiesā prasību par parāda piedziņu – bet tikai par šo laikposmu. Tādēļ vienmēr uzsveru – ir ļoti riskanti atļaut īrniekiem uzturēties dzīvoklī bez spēkā esoša īres līguma, jo tā patiešām var iedzīvoties lielos zaudējumos.

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 2.pants nosaka: „Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas