E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7517
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Iespējams, daļa no atvaļinājuma ir izmantota avansā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2015
Ilga

Labdien, strādāju skolā 22 gadus kā tehniskais personāls, ar 1.jūliju eju atvaļinājumā un pēc tam vairs šajā darbā nenākšu. Uzrakstīju atlūgumu, man iedeva dokumentu, kurā rakstīts, ka man atvaļinājums ir tikai 17 darba dienas, nevis 20 dienas. Lūdzu paskaidrojumu. Paldies.

A
atbild:
06. jūlijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums paredz ikgadējo atvaļinājumu – četras nedēļas. To piešķir darbinieka individuālā darba gada ietvaros. Tātad gada laikā cilvēks 11 mēnešus strādā un vienu mēnesi viņam ir tiesības atpūsties.

Individuālais darba gads katram darbiniekam atšķiras, jo tā sākums parasti sakrīt ar darba tiesisko attiecību uzsākšanas dienu un beidzas nākamā gada attiecīgajā mēnesī un datumā.

Var būt tā, ka darbinieks daļu no iepriekšējā atvaļinājuma izmanto avansā, tas ir, nenostrādājot pilnu individuālo darba gadu, atbilstoši kuram aprēķina pienākošās atvaļinājuma dienas. Pārtraucot darba attiecības, darbiniekam ir jāizmaksā arī kompensācija par neizmatotā atvaļinājuma dienām. Taču, ja darbinieks pārtrauc darba attiecības pēc atvaļinājuma, viņam atvaļinājuma kompensācija nepienākas, ja viņš atvaļinājumu jau ir izņēmis uz priekšu. Turklāt daļu izmaksātās atvaļinājuma naudas darba devējs, veicot aprēķinu, var ieturēt kā pārmaksāto.

Ja Jums piešķirtas 17 atvaļinājuma dienas, tas varētu nozīmēt, ka individuālā gada ietvaros uz tik atvaļinājuma dienām bija tiesības, lai neveidotos atvaļinājums avansā un darba devējam nenāktos izmantot likumā noteiktās tiesības ieturēt pārmaksāto atvaļinājuma naudu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja tiek pārtrauktas darba attiecības.

Jebkuram darbiniekam ir tiesības prasīt darba devējam izskaidrot darba samaksas aprēķinu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas